Preskočiť na hlavný obsah

Prečítané leto: O okuliaroch

Téma O okuliaroch nás s Mimi veľmi oslovila. Až tak, že sme sa jej venovali dva týždne. Tentokrát sme nečítali len knihy, zašli sme tiež na výstavu Zmysel to má aj bez zmyslov, ktorá aktuálne prebieha v Bibiane.


Najprv však ku knihám. K téme sme si s Mimi prečítali:

Valerie Thomasová, Paul Korky: 
Čarodejnica Winnie, šesť príbehov

Čarodejnica Winnie a jej kocúr Wilbur, ktorého nadovšetko miluje, je očarujúca dvojica. 
Ich príbehy robia radosť deťom už od roku 1987, dnes ich môžeme zaradiť medzi klasiku detskej literatúry. Podľa kníh bol v roku 2016 natočený animovaný seriál.


Winnie nie je klasická čarodejnica, nie je totiž vôbec strašidelná. 
Je bláznivá a roztržitá. Ešte aj výzorom. 
Poznávacím znamením sú pruhované pančuchy a žabia nôžka vytŕčajúca z vrecka kabáta.


Pri čítaní si užijete s deťmi kopu zábavy. V každom príbehu totiž budú poriadne kričať:

ABRAKADABRA!

Príbehy dotvárajú ilustrácie Paula Korkyho plné vtipných detailov, od ktorých sa nebudete chcieť odtrhnúť.


Do týždňa O okuliaroch sa hodí príbeh Winnie znovu lieta, v ktorom Winnie pri lietaní na metle zrazu začne do všetkého narážať, až si Wilbur skriví chvost a príde o chumáč chlpov.
Nepomôže ani keď Winnie začaruje metlu na bicykel, či skejt. Keď na záver príbehu nešťastná Winnie túži už len po utešujúcej šálke čaju a vojde do optiky v presvedčení, že ide o čajovňu, pani optička už vie, čo Winnie naozaj potrebuje.


V slovenčine, okrem knihy Čarodejnica Winnie, šesť príbehov, vyšli ešte Čarodejnica Winnie a Čarodejnica Winnie má nový počítač
Všetky s Mimi silno odporúčame prečítať si!




Čarodejnica Winnie, šesť príbehov
Text: Valerie Thomasová
Ilustrácie: Paul Korky
Ikar, 2013


Marta Hlušíková:
Čo baby nedokážu

Mimi príliš nemusí reálne príbehy detí s reálnymi problémami, či situáciami. 
V knihách potrebuje fantazijno, bláznovstvá a detské hry. 
Presne také sú knihy slovenskej spisovateľky Marty Hlušíkovej. Píše príbehy z reálneho prostredia, avšak vždy s dávkou fantázie, v ktorej ožívajú predmety každodennej potreby, metly sa menia na psy alebo deti vyvádzajú rôzne huncútstva.
Knihy od Marty Hlušíkovej máme s Mimi vo veľkej obľube, doma máme takmer všetky. 
Naše naj sú Strelené rozprávky, počas Prečítaného leta ich ešte budeme spomínať.


 Kniha Čo baby nedokážu je o príchode nového súrodenca. 
Do rodiny, v ktorej chlapi vedú prím, má pribudnúť baba. Bratia Maťko a Braňo si musia na nové okolnosti zvyknúť. Maťko, starší z bratov, je rozprávačom udalostí. Kniha vďaka jeho detskému pohľadu na svet pôsobí na malého čitateľa autenticky.
Kým čakajú na príchod sestričky Lilinky, zažívajú každý deň spolu s ockom a dedkom Ďusim nejaké malé dobrodružstvá.


Do týždňa O okuliaroch sa hodí táto kniha vďaka malej epizóde o tom, ako sa jedného dňa začnú prvákovi Maťkovi rozmazávať v škole písmenká. Dedko Ďusi ho vezme k očnému a následne k optikovi. Z Maťka sa stane nositeľ okuliarov, ktoré mu padnú ako uliate.


Čo baby nedokážu
Text: Marta Hlušíková
Ilustrácie: Alena Wagnerová
Mladé letá, 2015


Andrea Gregušová: 
Operácia orech a iné dedkoviny

Andrea Gregušová je naša ďalšia obľúbená slovenská autorka. Jej knihu Červík Ervín sme čítali už niekoľkokrát, je to stálica našej detskej knižnice. Do knihy Svetozár sme sa s Mimi zaľúbili na prvé prečítanie. Mimi príbeh o holuboch nadchol natoľko, že ju inšpiroval k napísaniu vlastných pokračovaní. Keďže Mimi obľubuje netopiere, nemohli sme obísť ani knihu Marína a povaľači, o partii skutočne nezvyčajných priateľov - komára Konráda, pavúka Floriána a netopiera Piéra. Nuž, a nemohli sme si nechať ujsť ani novinku Gréta, o ktorej som na blogu už písala TU.


K téme O okuliaroch sme sa s Mimi rozhodli prečítať si knihu Operácia orech a iné dedkoviny. Okuliare v nej síce nezohrávajú kľúčovú úlohu, no nosí ich hneď niekoľko postáv - Ivan, dedočko, babka a suseda Uršuľa, čo sa v detských knihách často nevidí.


Kniha Operácia orech a iné dedkoviny je o jedných veselých prázdninách na dedine. 
Bratia Ivan (rozprávač) a Ondrej každé leto trávia u svojej babky a troch dedkov - dednožka, dedočka a deduška v Hrušanoch. 


Dedko Vilko - dednožko je ich pravý dedko, ktorý nemá nohy a preto je na vozíčku. Má dvoch bratov. Vendelín - dedočko je najstarší, nosí veľmi silné dioptrie, bez ktorých je takmer slepý. Neoženil sa, lebo žiadna sa mu nevidela dosť pekná. 
Vinco je veľmi láskavý a preto mu deti nepovedia inak ako deduško. Deduško slabo počuje a varí najchutnejšie jedlá na svete.


Prázdniny sa začínajú jednou veľkou katastrofou. Babka totiž dostane poukaz do kúpeľov, preto hrozí, že Ivan a Ondrík ostanú doma. Dedko Vilko sa však zatne, nechce prísť o leto s vnúčikmi a tak napriek počiatočným obavám rodičov aj babky chlapci do Hrušian pocestujú. Zažijú nezabudnuteľnú prázdninovú pánsku jazdu, pri ktorej neviete, či väčšie bláznovstvá stvárajú chlapci alebo dedkovia.


Pri čítaní tejto knihy ma chytala nostalgia za mojimi letnými prázdninami u babky. Mimi zas počúvala lapajstvá chlapcov a dedkov s otvorenými očami a ústami. 
Naozaj skvelé čítanie. 


Ak sa vám ilustrácie v knihách Čo baby nedokážu a Operácia orech a iné dedkoviny zdajú podobné, nemýlite sa. Vytvorila ich slovenská výtvarníčka Alena Wagnerová. Jej tvorbu sme si obľúbili ešte keď bola Mimi iba malé bábätko vďaka leporelu Ťap, ťap, ťapušky.


Operácia orech a iné dedkoviny
Text: Andrea Gregušová
Ilustrácie: Alena Wagnerová
Slovart, 2010


Ako som spomínala na začiatku, okrem čítania kníh sme s Mimi navštívili výstavu Zmysel to má aj bez zmyslov, ktorá aktuálne prebieha v Bibiane. Deti majú možnosť vyskúšať si rôzne senzomotorické pomôcky, ale aj invalidný vozík, či barly. A okrem toho je k dispozícii množstvo kníh. 

Nás zaujala Un livre od Hervé Tulleta. Je to známa kniha, ktorá u nás vyšla pod názvom Knižka. Tá v Bibiane však bola z kolekcie Brailli-Brailla, určenej pre nevidiacich a slabozrakých. Okrem použitia Braillovho písma, mali bodky v nej rôzne povrchy. 
Žlté bodky boli z chlpatého plyšu, modré a červené mali rôzny reliéf a drsnosť. 
Pamätáte ako na vás pôsobilo zväčšovanie sa bodiek ku koncu knihy? Ako ste s deťmi tlieskali a bodky rástli a rástli? V tejto knihe to bolo ešte impozantnejšie. Na záver nás prekvapila jedna obrovská, žltá, chlpatučká a jemnučká bodka. Mimi sa knihy nevedela nabažiť.

Vďaka knihe Mimi a Líza moju knihomilku fascinuje Braillovo písmo. Všimla si, že je na liekoch aj papierových peniazoch. Vždy keď má príležitosť, hladká ich. V Bibiane majú teraz k dispozícii celé knihy, ktoré sú kombináciou klasického textu, Braillovho písma a hmatových častí. 


Nakoniec nás zaujala kniha v angličtine Six dots od autorky Jen Bryant, s ilustráciami Borisa Kulikova. Ide o životopis Louisa Brailla, ktorý stratil zrak ako 5 ročný. Ako 15 ročný vymyslel vlastnú abecedu, založenú na šiestich vystúpených bodoch, vďaka ktorej aj nevidiaci môžu čítať knihy. Kniha Six dots získala ocenenie Schneider Family Book Award.






Six Dots
Text: Jen Bryant
Ilustrácie: Boris Kulikov
Random House, 2016


Na záver ešte jeden tip na knihu v angličtine: 
The Doctor with an Eye for Eyes, The story od Dr. Patricia Bath
Opäť ide o inšpiratívny životopis pre najmenších. Kniha hovorí príbeh o oftalmologičke, vedkyni a vynálezkyni Patricii Bathovej, ktorá mala skutočne ťažké presadiť sa vo svete mužov. Táto žena afroamerického pôvodu, sa stretla počas kariéry s rôznymi gendrovými a rasovými predsudkami. To jej však nebránilo pokračovať vo svojej práci. 
Vymyslela Laserphaco sondu, lekársky prístroj na odstránenie šedého zákalu, na ktorý v roku 1988 získala patent.

Ak vás kniha zaujala, náhľad a pár slov o nej nájdete napríklad TU.




Komentáre