Preskočiť na hlavný obsah

Vivaldi

Malé slovenské vydavateľstvo Knižná dielňa prináša na náš trh výnimočné detské knihy. Knihy, ktoré si s radosťou prečítajú i dospelí. Knihy, ktoré zanechávajú v duši čitateľa tie najkrajšie pocity. Knihy, na ktoré sa nedá zabudnúť. 
Po úspešných tituloch Tuláčik a Klára, Ja som smrť, Ja som život, Píšťalkár, či Stína sa na pultoch kníhkupectiev ocitli hneď dve novinky: Dvestošesťdesiatdeväť dní dažďa od Roalda Kaldestada a Vivaldi od Helge Torvunda.
V tomto článku sa pozrieme na knihu Vivaldi, v ďalšom na Dvestošesťdesiatdeväť dní dažďa.


Kniha Vivaldi oceňovaného nórskeho poeta Helge Torvunda je o šikane. 
O šikane skrytej, nenápadnej v podobe ignorácie. A je aj o dôležitosti všímať si svoje okolie, o odvahe zasiahnuť ak konanie iných nepovažujeme za správne. 


Keď je Tyra v škole, nerozpráva. Ostaní na ňu zazerajú, šepkajú si o nej, kým Tyra okolo nich prechádza so stiahnutými plecami. Vyhýbajú sa jej lavici, vyhýbajú sa jej na dvore. Keď sa postaví do radu v jedálni, odrazu všetci odídu a vrátia sa až si Tyra vezme svoj obed. Keď si ráno v šatni zavesí bundu, pri odchode domov zistí, že ostatní si tie svoje prevesili o štyri-päť vešiakov ďalej. 
Tyra je presvedčená, že s ňou niečo nie je v poriadku.


Tyra je utiahnutá, no má bohatý vnútorný svet, ktorý sa navonok prejavuje v kreslení a hudbe. Tyra navštevuje hodiny klavíra a k hudbe ju vedie aj stará mama. Najčastejšie počúvajú Vivaldiho. Po ňom pomenuje svojho jediného kamaráta - kocúrika. S ním sa cíti dobre. Iba pri ňom môže byť sama sebou. 


Našťastie v škole je niekto, komu nie je ľahostajné čo sa Tyre deje. Petra sa jej nevyhýba, nezazerá na ňu. Dokonca sa k Tyre niekdy cez prestávku pridá. Petru trápi, že sa s Tyrou nikto nechce hrať. Jedného dňa pri večeri rodičom všetko povie. 
A vtedy sa veci konečne pohnú k lepšiemu. 
I keď Tyru čaká ešte dlhá cesta, je tu nádej, že raz bude všetko v poriadku.


Vivaldi je smutná kniha. Tak smutná, že po dočítaní sa vám budú do očí tisnúť slzy. 
A krásna zároveň. Poetický jazyk Helge Torvunda podčiarkujú nežné ilustrácie Mari Kanstad Johnsenovej.
Okrem literárneho zážitku ponúka táto kniha priestor na rozhovor. Veď až tretina detí sa stretne s nejakou formou šikany. Treba o nej rozprávať a motivovať deti, aby neboli ľahostajné k svojmu okoliu a zároveň aby sa nebáli zdôveriť, ak majú nejaký problém.








Vivaldi
Text: Helge Torvund
Ilustrácie: Mari Kanstad Johnsenová
Knižná dielňa, 2018



Komentáre

  1. Renáta Kopčeková: Ďakujem za blog, urobili sme snašimi deťmi divadlo na námet Vivaldiho, s ktorým sme získali zlaté pásmo na prehliadke a teraz tvorím štruktúrovanú dramatickú hru. Teším sa, že budeme môcť rozobrať tak náročnú tému ako je šikana. Snáď to pomôže.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára