Preskočiť na hlavný obsah

Pavla Hanáčková: Prečo nie je tučniakom zima alebo ako sa zvieratá prispôsobujú prostrediu

Určite ste zaregistrovali novinku Prečo nie je tučniakom zima... a zrejme ju už máte mnohí doma, pretože ste sa na ňu tešili. A tým, ktorí ešte odolávajú, možno pri rozhodovaní pomôže tento článok.




Ak máte doma Nečakané priateľstvá tušíte čo môžete od knihy Prečo nie je tučniakom zima... čakať. Hravú encyklopédiu s nádhernými ilustráciami Linh Dao. Tentokrát sa autorka Pavla Hanáčková zamerala na adaptáciu živočíchov na svoje prostredie.


Kniha vás zavedie do rôznych oblastí - biotopov (och, to budú deťúrence machrovať, čo za nové slovíčko sa naučili!). Vypravíte sa do púšte, hôr, dažďového pralesa, polárnych oblastí, lesa, vodného sveta a trávnatých oblastí.


Spoznáte prostredie a jeho obyvateľov, ktorí sú dokonale prispôsobení drsným podmienkam, v ktorých žijú a týka sa to i ľudí - tento nápad sa mi veľmi páči, deti tak majú možnosť spoznať aj inú kultúru ako je tá naša. Spolu tieto informácie nájdete vždy na 4 stranách.


Dôležité veci sú zvýraznené tučným písmom, aby udreli do očí, tiež to pomáha pri orientácii v texte. Text je rozdelený do akýchsi buniek, ku každej bunke patrí ilustrácia. Ilustrácie sú rozkošné, farebné s komiksovými bublinami. Výsledok je prehľadný, pútavý, vtipný, malého čitateľa neunaví a zároveň motivuje k ďalšiemu bádaniu. 
Táto detská encyklopédia je prioritne určená pre mladších školákov, no dá sa listovať už s oveľa mladšími deťmi. S najmenšími budete prezerať a pomenovávať obrázky, tým väčším už môžete postupne nabaľovať informácie. Aspoň my takto s Mimi vždy čítame knihy, ktoré sú pre ňu ešte trochu zložité, no zároveň spracované tak zaujímavo, že by bolo škoda čakať. A presne takéto encyklopédie vydavateľstvo B4U Publishing prináša na trh. S deťmi to skrátka vie.


Mnohé informácie v knihe prekvapili i mňa. Napríklad tušili ste, že samček vtáka Stepiara žijúci na púšti má na bruchu perie, ktorým dokáže nasať vodu ako špongia a ktorú týmto spôsobom vie preniesť k svojim mláďatám? Alebo že na svete existuje druh modlivky výzorom na nerozoznanie od orchidey? Toto prestrojenie jej uľahčuje chytať hmyz. A konečne som sa dozvedela prečo majú zebry čierno-bielu pruhovanú srsť. 






Prečo nie je tučniakom zima alebo ako sa zvieratá prispôsobujú prostrediu
Text: Pavla Hanáčková
Ilustrácie: Linh Dao
Albatros/B4U Publishing 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.


Komentáre