Preskočiť na hlavný obsah

Dávid & Ivan Popovič: Mať tak o koliesko viac

Vedeli ste, že „písať ako ďateľ“ sa hovorí preto, že pôvodne boli písacie stroje vyrábané z dreva a tak vlastniť ďatla bola vyslovene nutnosť? Vedeli ste, že v minulosti holiči so svojimi ostrými britvami zastupovali aj iné profesie? Napríklad lekárov - púšťali pacientom žilou a robili menšie chirurgické zákroky. Vedeli ste, že padák vymyslel slovenský murár Štefan Banič? Dokonca u nás vo Vajnoroch po ňom máme pomenovanú ulicu. Šikovných Slovákov však bolo oveľa viac. Aj informácie o nich nájdete v knihe Mať tak o koliesko viac.


Mať tak o koliesko viac je jedna skvelá kniha o rôznych vynálezoch, ktoré prinieslo 20. storočie. Napísal a ilustroval ju Ivan Popovič, jeho syn Dávid navrhol obálku, graficky ju upravil a zalomil knihu do strán. Dal jej teda súčasnú podobu.
Ide o druhé, doplnené vydanie. Prvýkrát vyšla kniha Mať tak o koliesko viac v roku 2001. V rokoch 2002 až 2015 otec a syn Popovičovci spoločne na jej základe vytvorili rovnomenný animovaný seriál, ktorý vám s Mimi odporúčame pozrieť si (v tomto vydaní knihy nájdete obrázky použité zo seriálu). Tak ako kniha i seriál sú veľmi nápadito spracované, nečakajte žiadne nudné vymenovávanie faktov. 


Samotný Ivan Popovič v knihe uvádza, že nebolo jeho zámerom informácie o jednotlivých vynálezoch spracovať vyčerpávajúco. Zámerom bolo skôr podať ich tak, aby deti motivoval hľadať ďalej, napríklad v knižnici. Tento zámer sa mu podľa mňa vydaril. Výsledok je hravý, pútavý, ilustrácie Ivana Popoviča knihe dodávajú humor.


Kniha pozostáva z 52 vynálezov. Dávid Popovič vyjadruje, prečo práve toľko, slovami: 52 ako týždňov v roku. Každý týždeň si môžete prečítať o jednom vynáleze a keď prídete na koniec, príbeh o prvom vynáleze si už možno nebudete pamätať, v novom roku tak môžete začať čítať odznova. 


Keďže prvýkrát vyšla v roku 2001, za ten čas sa mnohé zmenilo, preto v knihe nájdete vynálezy, ktoré sa už v dnešnej dobe nepoužívajú (video, volkmen, písací stroj), ale sú v nej i také, ktoré používame denne (pračka, zips, guľôčkové pero, semafor).


S Mimi túto knihu čítame už tri týždne, každý večer si prečítame o zopár vynálezoch, až potom vezmeme niektorú z rozprávkových kníh. Poviete si, že je asi čudné čítať náučnú knihu večer na dobrú noc. No to je práve to! Ivan Popovič z technických a historických faktov vytvára mikro príbehy, prelína ich svojimi spomienkami z detstva, vyjadruje svoje predstavy o budúcnosti. Veľmi dobre sa to číta.


Kniha Mať tak o koliesko viac je určená pre školákov, no práve pre štýl akým je písaná, je možné ju čítať s oveľa mladšími deťmi, aj s dievčatami. Mimi je toho dôkazom (i keď samozrejme nie všetkému ešte rozumie). 

Jednoducho, toto je kniha, po ktorej budete s deťmi siahať ešte mnoho rokov.







Mať tak o koliesko viac
Text: Ivan Popovič
Ilustrácie: Dávid & Ivan Popovič
Stonožka, 2017


Komentáre