Preskočiť na hlavný obsah

Molly Idle: Flora and the Flamingo

Kniha Flora and the Flamingo je úplne bez slov, no pritom tak veľa sa z nej dá vybadať! Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je len o balete, avšak pozornejší čitateľ si všimne, že na týchto minimalistických stránkach vzniká silné priateľstvo vykreslené ako krehké puto, ktoré treba budovať s citom, po krôčkoch. 


Zdanlivá rozdielnosť nás môže spájať a vytvoriť tak harmonický celok. Plameniak Flamingo je štíhly, elegantný, s ladnými pohybmi, spočiatku neprístupný. Flora nemá postavu baletky, no má chuť tancovať, napodobňuje svojho idola Flaminga, snaží sa mu priblížiť. Flamingo ju však odoženie, aby vzápätí svoj čin oľutoval. A to je moment zrodu budúceho priateľstva.


Ich vzájomné vzďaľovanie sa a približovanie sa autorka Molly Idle vyjadrila nielen nežnými ilustráciami, ale aj odklápacími okienkami, ktoré raz umiestňuje na strane vedľa seba, potom čo najďalej od seba až oboch - Floru i Flaminga - nakreslí na jedno veľké spoločné okienko, čím jednoznačne vyjadruje vznik nového priateľstva.


Pekný je aj prerod Flaminga. Ako som spomínala, na začiatku pôsobí až chladne. Naproti tomu, na tvári Flory sa zračí celý rad emócií - od úprimného obdivu cez iróniu, smútok až bláznivú radosť a to už so sebou strháva aj elegantného plameniaka. 
Záver je veľkolepý a hreje pri srdci. 


Pozrite aj video TU.


Flora and the Flamingo
Text a ilustrácie: Molly Idle
Chronicle Books Childrens, 2013



Komentáre