Preskočiť na hlavný obsah

Mikolášová Katarína: Bojnickí búbeli

Na knihu Bojnickí búbeli od Kataríny Mikolášovej som natrafila náhodou, keď som hľadala knihy s ilustráciami Petra Uchnára, do ktorých sa Mimi zaláskovala na prvé pozretie v knihe Štyria škriatkovia a víla (mali sme ju požičanú z knižnice, nedá sa už kúpiť a týmto ju silno odporúčame!).


No vráťme sa k Bojnickým búbeľom. Určite sa pýtate, kto sú to tí búbeli? Sú to zvláštne, rozprávkové bytosti žijúce v sladkých, teplých vodách. Majú tri ruky, v tej jednej nosia vedierko s vodou zo svojho prameňa, a na konci tela chvost. Jazdia na koňoch, ktoré vyzerajú ako orechová škrupinka skrížená so žabou a dali im príznačný názov - škrupinohy. Búbeľov môže vidieť iba ten, komu to dovolia.


To však nie je všetko. V knihe sa vyskytujú rôzne ďalšie fantastické tvory (napr. Oxo, ktorý vyzerá ako dinosaurus s chobotom, Oziabnoha, ktorá vyzerá ako milá osôbka, ibaže namiesto vlasov má kosodrevinu a oblečená je do množstva cencúlikov, obor Ungava žijúci v jaskyni...), ktoré spoločne s búbeľmi zavedú malých čitateľov do jedného veľkého dobrodružstva odohrávajúceho sa v okolí Bojnického zámku. Deti sa tak nenásilnou formou dozvedia niečo z histórie Bojníc a ich kúpeľov.


Mimi si obľúbila najmä škrupinohy. Zahŕňa ich do svojich hier i knižiek (tie v poslednom období veľmi rada píše a potom mi ich večer v posteli číta). Dokonca raz zo škôlky celá natešená priniesla orechovú škrupinu, ktorú našla kdesi na zemi, aby sme si aspoň jednu škrupinohu vyrobili. 
Ak máte radi povesti, neváhajte. Bojnickí búbeli sa dobre čítajú nielen pre ľahkosť jazyka, no i vďaka väčším písmenkám a najmä, fantáziu roztočia na plné obrátky.






Bojnickí búbeli
Text: Katarína Mikolášová
Ilustrácie: Peter Uchnár
Vydavateľstvo Matice slovewwnskej, 2015


PS: Za knihu Bojnickí búbeli získala Katarína Mikolášová ocenenie: prémia Literárneho fondu za rok 2015 v kategórii detská literatúra.

PPS: knihu za skvelú cenu do 2,50 EUR môžete kúpiť na webe TU.


Komentáre

  1. Bývame blízko Bojníc a vôbec som o tejto knihe nevedela. Ďakujem za tip. Bude to pekný darček pre neterky.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára