Preskočiť na hlavný obsah

Lani Yamamoto: Stína

Vonku sa ochladilo, i sneh napadal a to je ten správny čas na napísanie pár slov o predvianočnej novinke Stína od autorky Lani Yamamoto.


Kniha Stína zaujme na prvý pohľad obálkou v kvalitnej väzbe príjemnej na omak, akoby zababušenej vo svetri. Napriek zimnej téme zvolila autorka a ilustrátorka v jednej osobe Lani Yamamoto teplé odtiene farieb - okrovú, sivomodrú, tmavozelenú a hnedú. Tie vzájomne ladia, výsledok je skutočne jedinečný.


Stína je nádherná kniha o priateľstve, osamelosti, o potrebe byť v spoločnosti iných ľudských bytostí, ale aj o strachu. 


Kniha je pomenovaná podľa hlavnej hrdinky. Stína je dievča, ktoré nemá rado chlad, chladné jedlá ako zmrzlinu ani studené veci. S príchodom jesene začína s prípravami na zimu a všetok svoj čas venuje tomu, aby sa zahriala. Navrhne a vyrobí si rôzne dômyselné vynálezy, vďaka ktorým si uľahčí život. Najlepšie sa však i tak cíti v posteli pod veľkou bielou prikrývkou. Lenže prikrývka začína byť každým dňom ťažšia...


Stína upadne do smútku, osamelosť ju pohltí a vtom sa stane čosi nečakané. Jedno zaklopanie na dvere. Jeden závan vetra. Do usporiadaného života malej Stíny vtrhne chaos v podobe dvoch detí.


A Stína zisťuje, že na zahriatie neexistuje nič lepšie ako kamaráti a...


... šálka horúceho kakaa v ich spoločnosti.


Lani Yamamoto sa toho nedá zistiť mnoho, autorka si stráži svoje súkromie. Pochádza z USA, no už 20 rokov žije na Islande. Stína je jej prvá kniha napísaná v islandčine. Vznikla ako reakcia na príchod Lani Yamamoto na Island. V počiatkoch si totiž nevedela zvyknúť na islandské podnebie, ktoré je i v lete chladné. 
Za knihu Stína (v origináli Stina Stórasæng) získala Lani Yamamoto množstvo ocenení. Jej knihy boli preložené do 12 jazykov.






Stína
Text a ilustrácie: Lani Yamamoto
Knižná dielňa, 2017



Komentáre