Preskočiť na hlavný obsah

Klara Persson: Molly & Zuza

Molly & Zuza, autorská kniha švédskej ilustrátorky a spisovateľky Klary Persson, je malé umelecké dielo, ktoré očarí rovnako deti ako i dospelých. 


Hlavnými postavami príbehu sú sestry - dvojičky Molly a Zuza, ktoré však nie sú len takými obyčajnými dvojičkami, sú spojené vrkočmi a tak sú neustále spolu, duševne aj fyzicky. Všetko musia robiť spoločne: hrať na klavíri, obliekať sa, bicyklovať sa, umývať si zuby... Väčšinou spolu krásne ladia, no neraz im ich puto spôsobuje problémy, preto sa snažia nejako vynájsť, aby dokázali spolu fungovať. Oblečenie majú na zips alebo gombíky, bicykel tandemový.


Napriek vzájomnej láske, ktorá medzi nimi je, to už jedného dňa nevydržia. Po tom, čo spadnú z bicykla, čo sa neustále strkajú lakťami, keď v noci musí vstať jedna, lebo druhá sa potrebuje napiť vody, sa rozhodnú urobiť rázny krok. Vlasy prestrihnú!


Spočiatku sú stratené a je pre ne nepochopiteľné, že nemajú vedľa seba tú, s ktorou boli od narodenia. Potrebujú sa s nadobudnutou nezávislosťou vysporiadať. Veď doteraz si nemuseli povedať ani obyčajné Ahoj! 


Záver knihy Klara Persson vymyslela perfektne. Musíte si ho však prečítať sami, nebudem vás oberať o jeho čaro. Vylúdi vám úsmev na tvári, aj vám zimomriavky prebehnú po chrbte a hlavne, budete súhlasne pokyvkávať hlavami. Je to tak samozrejmé!


Klara Persson za knihu Molly & Zuza získala rôzne ocenenia. A niet sa čo čudovať, pretože prostredníctvom sestier spojenými vrkočmi vystihla vzťah medzi rodičom a dieťaťom od jeho narodenia po osamostatnenie sa. Detský čitateľ síce nebude úplne rozumieť jemným náznakom tohto vzťahu (bude skôr fascinovaný celkovou atmosférou príbehu), no dospelý čitateľ, keď narazí napríklad na situáciu s umývaním zubov, pri ktorej sa dievčatá neustále drgajú lakťami a napriek tomu, že im to nikdy nevadilo sa jedného dňa preto pohádajú a vlasy prestrihnú pochopí, že toto je puberta! 
Záver knihy je vlastne vysporiadaním sa oboch strán - rodiča aj dieťaťa - s odlúčením, ktoré prirodzene v tomto vzťahu musí nastať a zároveň nájdením nového spôsobu ako spolu žiť.






Molly & Zuza
Text a ilustrácie: Klara Persson
Meander, 2014


Komentáre