Preskočiť na hlavný obsah

Mark Twain a Philip Stead: Ztracený princ Margarín

Ztracený princ Margarín je doteraz nepublikovaná rozprávka Marka Twaina, ktorú rozprával svojim dcéram v jednej hotelovej izbe na základe obrázku z časopisu. Pôvodné poznámky dopísal spisovateľ Philip Stead a ilustrácií sa chopila jeho manželka Erin Steadová. Výsledok naozaj stojí za to!


Philip Stead pristúpil k dotvoreniu tejto knihy svojsky. Rozprávku prerušuje vsuvkami - rozhovormi s Markom Twainom, s ktorým diskutuje o ďalšom vývoji deja. Väčšinou si protirečia, výsledok je veľmi vtipný.


Hlavnou postavou je chlapec - Johnny, ktorý žije so svojim dedkom. Ten je zlým človekom, ale Johnnyho nebude trápiť dlho, lebo hneď na začiatku rozprávky umrie (autori sa ho zbavia šmahom ruky až vám trochu i do smiechu bude). 


Jedinou priateľkou malého chlapca je sliepka so vskutku zaujímavým menom - Mor a Kiahne. Vďaka svojej nezištnosti získa Johnny na trhu od láskavej babičky zvláštne modré semienka. Babička mu sľubuje, že ak sa o ne bude dobre starať, už nikdy nebude hladný. A Johnny hladný veru bol! Však už ani dedka nemal, ktorý by mu jedlo zaobstaral. Zasadil teda semienka, polieval ich a tešil sa na úrodu až sa jedného dňa dočkal. Vyrástla z nich však len kvetina. Johnnyho to zlomilo, no čo mal robiť? Bol hladný a tak ju zjedol.


Od tej chvíle sa začnú diať zvláštne veci! Johnny odrazu rozumie reči zvierat. Spriatelí sa s nimi a veru už nikdy nebude trpieť hladom. Zvieratá sa o neho dobre starajú.
Medzitým dá kráľ po celom kráľovstve vyhlásiť, že nik nemôže byť vyšší ako on. Ľudia teda musia chodiť ohnutí v páse...


... a potom zmizne princ Margarín. Obvinení sú obri. Vypísaná je bohatá odmena a ruka princeznej. Začne sa dobrodružstvo...


V tejto rozprávke nájdete všetko, čo má správna rozprávka mať. Dobro (Johnny, babička a zvieratá) a zlo (dedko, kráľ a jeho syn), dobrodružstvo, priateľstvo, odvahu, láskavosť, nezištnosť, trochu smútku a beznádeje, poučenie, no i humor a šťastný koniec.
Ilustrácie Erin Steadovej krásne dotvárajú celú atmosféru príbehu, kniha je v kvalitnej väzbe. Skrátka zážitok z čítania zaručený. S Mimi sme túto rozprávku čítali niekoľko večerov po sebe a užívali sme si ju obe. Spočiatku som mala pocit, že Mimi nevie kedy je samotný text rozprávky a kedy vsuvky spisovateľov, no po pár stránkach sa chytala a nemusela ju upozorňovať na zmenu. Text je už zložitejší, takže rozhodne pre väčšie deti.









Ztracený princ margarín
Text: Mark Twain a Philip Stead
Ilustrácie: Erin Steadová
Pikola, 2017


kúpite na Martinus.sk 

Link je affiliátny, ďakujeme za podporu! 
Aj vďaka vám, môžeme s Mimi prinášať 
články o pekných detských knihách.

Komentáre