Preskočiť na hlavný obsah

Amanda McCardie: Knižka o pocitoch

Malé deti ešte nevedia pomenovať a ovládať svoje emócie. Preto je dobré, že existujú knihy ako Knižka o pocitoch od Amandy McCardie, ktorá im môže pomôcť pochopiť vlastné pocity i pocity iných ľudí. 


Pretože je len úplne prirodzené, že človek okrem pocitov spokojnosti a šťastia zažíva i smútok, či nepokoj. Amanda McCardie vytvorila knihu, ktorá deťom cez im blízke situácie v rodine a škole pomenováva emócie a pomáha im ich spracovať. 


Napriek tomu, že táto kniha nie je vyslovene príbehová, skôr sa skladá z niekoľkých malých epizód, tie na seba prirodzene nadväzujú čo pôsobí celistvo. V hlavnej úlohe je rodina - mama, otec, Samo, Katka a ich pes Tuli. Čiže prostredie blízke deťom.


V knihe nájdete emócie a situácie vyskytujúce sa v každej rodine, napríklad pocit šťastia pri spoločnom trávení času, pocit, že je dieťa milované, hnev pri klbčení sa so súrodencom, plachosť v spoločnosti nových ľudí, strach pri večernom zaspávaní, smútok pri úmrtí domáceho maznáčika, pochopenie, že rodičia majú dieťa radi i keď sa hnevajú, žiarlivosť prichádzajúca s narodením mladšieho súrodenca a podobne. Táto kniha deťom citlivým spôsobom ukazuje, že naše emócie sa môžu meniť. 
Páči sa mi tiež, že kniha znázorňuje aj pocity mamy a otca, čo môže deťom lepšie pochopiť správanie ich vlastných rodičov. 


Knižka o pocitoch je na počet strán útla, avšak neprečítate ju rýchlo. Dáva veľký priestor na spoločný rozhovor detí a rodičov. Deti môžu so správaním Sama a Katky a ich rodičov súhlasiť, no nemusia, môžu vyjadriť svoj postoj ako by situáciu riešili oni. Samozrejme záleží od veku dieťaťa, jeho skúseností a vyjadrovacích schopností. Niektoré deti však môžu i mlčať a premýšľať o veciach, ktoré sa v knihe spomínajú.
Myslím si však, že túto knihu môžete pokojne listovať už s 2 ročnými deťmi, ktoré vďaka bohatému vizuálnemu zobrazeniu vzťahov v rodine ľahšie pochopia o čo ide. S väčšími deťmi zas môžete viac uvažovať nad jednotlivými spôsobmi prežívania emócií. Táto kniha im pomôže ľahšie vyjadriť čo niekedy cítia.


Amanda McCardie pracovala ako asistentka a učiteľka v škole, z textu cítiť jej citlivý prístup k danej téme. V zahraničí knihu Knižka o pocitoch využívajú psychológovia, učitelia, skrátka ľudia, ktorí pracujú s deťmi.
Salvatore Rubbino je oceňovaný ilustrátor, vyučuje na umeleckých školách. S Mimi sme sa do jeho ilustrácií zamilovali na prvý pohľad.




Knižka o pocitoch
Text: Amanda McCardie
Ilustrácie: Salvatore Rubbino
Enigma, 2017



Komentáre

  1. nuž pocity druhých málokedy chápeme a často ich zraňujeme aj neuváženým vyjadrovaním)))))

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára