Preskočiť na hlavný obsah

Prečítané leto: O starých rodičoch

Prečítané leto je v plnom prúde a do týždňa O starých rodičoch sme s Mimi vybrali tieto knihy:



Anna Bengtsson: Prababiččina pohovka
Meander, 2016


Prababiččina pohovka pochádza z pera švédskej ilustrátorky, grafičky a spisovateľky Anny Bengtsson, ktorá má na konte množstvo pekných kníh, popozerať si ich môžete na jej oficiálnej stránke TU.


Knihu som objavila len nedávno v jednom kníhkupectve a nemohla ju tam nechať ležať keďže som vedela, že nás v Prečítanom lete čaká týždeň o starých rodičoch. Prekvapilo ma, že ju vydal Meander už v roku 2016, pretože som ju nejako nezaregistrovala v ponuke kníhkupectiev, ani na internete. Takže radosť z objavu bola veľká.


Prostredníctvom života" drevenej kuchynskej pohovky nahliadneme do niekoľkých generácií jednej švédskej rodiny a zároveň sa deti nenásilnou formou veľa dozvedia o našej histórii (napríklad, v ktorom roku získali ženy volebné právo, kedy boli prvé telefóny, či splachovací záchod, že počas vojny mali ľudia pridelené potravinové lístky, ktorý kreslený film bol prvý na svete a podobne).  


Aby sa deti pri čítaní, v rodinnej histórii hlavných hrdinov - manželov Nanny a Olofa, ľahšie orientovali, Anna Bengttson vytvorila rodokmeň. K tomu sme sa veru s Mimi počas čítania často vracali, pomohol nám nezamotať sa. 


Samotný príbeh je rozdelený do kapitol podľa rokov, čím sa vytvára efekt cestovania v čase. V roku 1915 Nanny s Olofom kúpia pohovku na trhu a tá bude súčasťou ich domácnosti vyše sto rokov. Počas tých sto rokov pohovka utŕži rôzne škrabance, bude niekoľkokrát premaľovaná, v jej šuplíku prespia tri generácie detí.


Knihu Prababiččina pohovka by som odporúčala pre deti od 7 rokov, pre Mimi je ešte náročná. Pochopila síce princíp rodokmeňa, no aj tak sa ma stále pýtala, čo je to za hru a kedy sa ju zahráme. Obsah som tiež musela zjednodušovať nakoľko v ňom bolo príliš veľa faktov, i keď zakomponovaných do príbehu, viac menej som len opisovala obrázky a tu a tam voľne prerozprávala časť textu. Napriek týmto skutočnostiam sa kniha Mimi páčila, skvelé sú humorné vsuvky v podobe myšlienok samotnej pohovky.



Alice Melvin: Grandma´s House
Tate Publishing, 2016

Ďalšia kráska, ktorou sme obohatili detskú knižnicu je anglická Grandma´s House od autorky Alice Melvin. Túto ilustrátorku ste už určite zaregistrovali, získala rôzne ocenenia za svoju prácu, v tužobníčku mám už dlho jej The High Street.


Kniha Grandma´s House vznikla ako spomienka autorky na svoju starú mamu a jej domov. Je to naozaj očarujúca kniha a pri jej listovaní budete spomínať na vlastné detstvo strávené u starých rodičov.


Ako samotný názov napovedá, kniha zobrazuje dom starej mamy, jednotlivé izby a poklady, ktoré ukrývajú. Na každej strane sú pootvorené dvere (výrez v liste papiera), cez ktoré vidíme do ďalšej miestnosti. Z ilustrácií dýcha čas minulý, sú v príjemných farbách a plné rôznych detailov, niektoré listy sa dajú ešte rozložiť. Najpôsobivejšia je časť kde ide vnučka na povalu, veď pozrite ukážky.


Text je kratučký, na každej strane riadok-dva, v podstate ho ani netreba čítať, pretože všetko sa dá pochopiť z ilustrácií.


Asi ani nemusím písať, že Mimi sa kniha páči a rada si v nej listuje. I keď tvrdím, že pre ňu je to skôr dom prababky a nie babky, predsa sú už naši rodičia trošku modernejší. Nič to však nemení na tom, že aj vďaka tejto knihe môžu deti zistiť ako sa žilo v minulosti. 




Viera Švenková: Anička Má prázdniny
Ilustrácie: Anna Gajová
VSSS, 2016


Viera Švenková je slovenská spisovateľka a prekladateľka, ktorú však zrejme nepoznajú mnohí. Pritom získala niekoľko literárnych ocenení za tvorbu pre dospelých. Pre deti napísala knihy o Aničke. Do Prečítaného leta som vybrala knihu Anička má prázdniny nakoľko v nej Anička trávi prázdniny u starých rodičov.


Priznám sa bez mučenia, že okolo týchto kníh som chodila už dlhšie a nevedela sa rozhodnúť, či po nich siahnuť, či nie. Ilustrácie Anny Gajovej ma na prvý pohľad až tak neoslovili, aj Mimi ju najprv po vizuálnej stránke zhodnotila ako nudnú. Nakoniec však veľmi milo prekvapila.


Kniha je koncipovaná z 30-tich krátkych ucelených príhod, ktoré na seba voľne nadväzujú, doplnených farebnými ilustráciami. Obsah je prispôsobený pre deti okolo 3-4 rokov, dotýka sa tém, ktoré sú tejto vekovej skupine blízke, okrem iných v nej nájdete epizódy o chorobe, škôlke, zvieratkách, rastlinách, varení... Všetky sú napísané ako rozhovor Aničky so svojimi starými rodičmi a rodičmi. 


Anička má svoju vlastnú detskú logiku, ktorá pobaví nielen vaše deti, ale aj vás:

Ocko odviezol starú mamu do kúpeľov.
 - Čo tam bude robiť? Bude sa kúpať? Celý deň? - čudovala sa Anička. - Vari doma nemáme vaňu? A keď je pekne, kúpeme sa v jazere!


Vďaka Aničke sa deti tiež naučia nové slovíčka:

- Tento Dunčo! - sťažoval sa starý otec. - Stále vyvádza! Vezme mi papuču, drží ju v zuboch a poskakuje, akoby vravel: Poď si po ňu! Poď sa hrať! Pohnem sa k nemu, a on, beťár, uskočí nabok. Pustím sa za ním, a on znova uskočí! Vždy ma prekabáti!
- Ako ťa môže prekabátiť, keď nemáš kabát? - čuduje sa Anička.
- Veď to! V tom je ten fígeľ! Ten šibal prešibaný ma prekabáti aj bez kabáta!
- Fígeľ? - opakovala Anička ďalšie nové slovo.
- Nič sa neboj, na to, čo je fígeľ, každý rýchlo príde, - tváril sa záhadne starý otec. 
I ja na to čoskoro prídem, zaumienila si Anička.


Záverom musím zhodnotiť, že som rada, že som sa nakoniec rozhodla pre kúpu, knižočka Anička má prázdniny je milá, detsky vtipná a aj tie ilustrácie sa nám nakoniec s Mimi zapáčili.




Petrus Dahlin: Skôr než som prišla na svetI
lustrácie: Maria Nilsson Thore
Verbarium, 2016


Knihu Skôr než som prišla na svet by som nazvala filozofickou, keďže podnecuje deti k premýšľaniu nad naším miestom na tomto svete.


Starý otec príde s vnučkami Miou a Leou na chatu. Mia na chate už bola, ale Lea nie a kým dedko chystá drevo do krbu, jeho vnučky začnú debatu o tom kde bola Lea predtým, než sa narodila. 


Spoločne premýšľajú nad rôznymi možnosťami, bola Lea vesmírnym bábätkom, ktoré sa hralo s planétami a hviezdami alebo maličkou čiernou dierou? Možno bola vesmírnym vajíčkom alebo zrnkom prachu. Malý čitateľ môže premýšľať s hlavnými hrdinkami a vymýšľať vlastné teórie.


Nakoniec sa kniha dotkne aj smrti. Ponúka pre mňa veľmi prijateľné vysvetlenie čo sa s človekom stane keď zomrie a páči sa aj Mimi, ale neprezradím vám ho. Prečítajte si ho radšej sami.



Do tohto týždňového výberu pridávam aj dve knihy, o ktorých som už na blogu písala. 
O stratenej rukavičke napísal autor Juraj Kuniak pre svojho vnúčika Mateja a ak máte chuť trošku sa v horúcich letných dňoch schladiť, čítajte o knihe TU.
Paľko a Paťko. Veľká oslava u tučniakov je jedná veľká vtipnosť a do výberu právom patrí, veď v nej predsa Paľko s Paťkom hľadajú kostým starej mamy. Viac o knihe si môžete prečítať TU.


Týmto sa s vami na tento týždeň lúčim a želám vám krásny čas prežitý so starými a prastarými rodičmi.

Komentáre

  1. vhodné aj ako čítanie vnúčikom, starkí 1 alebo 2 generácie môžu vsunúť svoje príhody a dobové inakosti ktorých boli súčasťou

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára