Preskočiť na hlavný obsah

Prečítané leto: O zmene

Ani sme sa nenazdali a Prečítané leto končí. Bolo plné čítania a všemožných aktivít, plné inšpirácií a ja som veľmi rada, že sme s Mimi pri tom mohli byť. Zažili sme kopu zábavy a knižnicu doplnili o ďalšie krásky.
Čaká nás posledný týždeň, počas ktorého budeme čítať knihy o zmene. A ja som zistila, že o väčšine z tých, ktoré som z detskej knižnice vybrala, som už na blogu písala. Čo je skvelé, pretože tieto dni máme trochu hektické.


Keď som ich išla nafotiť, Mimi sa mi nakvartírovala do záberu a začala kradnúť knihu o Johannesovi Jensenovi, len tak-tak som stihla urobiť fotku :-) Takže sme si ju hneď aj prečítali spolu s knihou Wild od Emily Hughes.


Keď som si na začiatku leta prečítala všetky témy Prečítaného leta, tohto posledného týždňa som sa najprv trochu zľakla. Nevedela som ako tému zmeny poňať, no potom mi na myseľ prišla kniha Ti otravní králici a zrazu to išlo samé.


A prečo som vybrala práve tieto knihy? Lebo v Ti otravní králici medveď zmenil svoj postoj k okoliu čo ho nakoniec urobilo šťastnejším. Johannes Jensen žil s pocitom, že je iný, no potom vďaka doktorovi Horovi zmenil pohľad na svoje, podľa neho, nedostatky a zistil, že nie je hanba vytŕčať z davu. V knihe Hans and Matilda je pekne zachytené, že v každom z nás drieme anjel aj čert a síce nás spoločnosť núti aby sme boli milí a poslušní, niekedy máme chuť sa zmeniť o 180 stupňov a vystrčiť rožky. V Calvin nevie lietať prebehne zmena na oboch stranách -  Calvin zistí, že bez lietania nemôže odísť do teplých krajín, čím ohrozí svoj život a jeho bratranci a sesternice sa mu prestali smiať, že je stále zastrčený v knihách po tom, čo im jeho vedomosti pomohli prežiť tornádo a dokonca začali aj oni čítať. Husa Líza pochopí, že byť niekym iným nemusí byť vždy výhra a niekedy je fajn byť len jednou z davu. Dievčatko z knihy Wild nám zas ukáže, že nie vždy je správne to ako žije väčšina, že zmena nemusí byť vždy iba k lepšiemu, že treba rešpektovať každého osobitosť a potom môžeme byť šťastní.
















Komentáre

  1. toto je ozaj fakný výber. vďaka Zdeni za spoluprácu =)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak máte Johannesa Jensena z detskej knižnice, mali sme ho pred vami :) Riadne sme ho ochytali, čítal sa skoro každý večer :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Johannesa máme vlastného, kupovala som už dávnejšie a Mimi sa k nemu priebežne vracia :-) Je to fakt vydarená kniha, však kúpte vlastnú, určite urobí veľkú radosť :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára