Preskočiť na hlavný obsah

Johanna Thydell: Máme v škôlke prasiatko

Vo vydavateľstve Ikar pred pár týždňami vyšla kniha mladej švédskej autorky Johanny Thydell s názvom Máme v škôlke prasiatko, v ktorej sa osamelé prasiatko rozhodne ujsť z ohrady lebo sa chce hrať s deťmi z neďalekej materskej školy. Deti prasiatko zamaskujú a prepašujú do škôlky, ktoré s nimi strávi krásny deň. Idylka skončí vo chvíli, keď pani učiteľka Dlhá Lena prasiatko v škôlke odhalí. Všetko však nakoniec dobre dopadne a prasiatko svojich nových priateľov nestratí.


Máme v škôlke prasiatko je kniha ako stvorená pre každého škôlkara. Mimi sa páči, že prasiatko robí všetko čo sama zo škôlky pozná - spieva a hrá sa, papá (to je Mimi obzvlášť po vôli, lebo prasiatko sa pri jedle celé zababre), po obede ide spinkať. V podaní prasiatka vyvstanú obzvlášť vtipné situácie. Najmä keď chcú deti zamaskovať jeho krochkanie.


Aby ste si však nemysleli, príbeh nie je len suchým priebehom jedného dňa v škôlke. Je aj o tom aké môže byť ťažké začleniť sa do nového kolektívu a nájsť si priateľov najmä keď okolo nás panujú predsudky voči odlišnosti. Ako v každej rozprávke, aj táto má dobrý koniec. Pani učiteľka prasiatko nakoniec prijme, ospravedlní sa mu, hoci každý ostane vo svojom prostredí - deti v škôlke a prasiatko vo svojej ohrade. Škôlkari však budú prasiatko každý deň navštevovať a hrať sa spolu. Prasiatko už nie je samo. Získalo priateľov.






Máme v škôlke prasiatko
Text: Johanna Thydell
Ilustrácie: Charlotte Ramel
Ikar, 2016

Komentáre

  1. áno, áno, rozkošná knižka. Pojinko si veľmi obľúbil prasiatka. Snaží sa práve (neúspešne :D) presvedčiť mamu, aby sme jedno chovali ako domáce zvieratko namiesto psíka :) Prasiatka sú veľmi milé a inteligentné.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára