Preskočiť na hlavný obsah

Blexbolex: Roční období

Kniha Roční období, od francúzskeho grafika a ilustrátora, ktorý tvorí pod pseudonymom Blexbolex (vl. m. Bernard Granger) robí už pár dni radosť mne aj Mimi.



Pôvodne som ju chcela Mimi dať až keď trochu podrastie, možno až v období keď sa začne učiť čítať, no tohtotýždňova téma v Prečítanom lete - Počasie, ma "donútila" (úplne som sa bránila :-D) dieťaťu môjmu knihu ukázať. A nakoniec som sa veľmi tešila (a teším sa doteraz), že som nečakala.


Roční období je obrázkový album o striedaní ročných období. O ľuďoch. O spomienkach. O zážitkoch. A pocitoch. Mnohé z nich okúsili už malé deti. A preto je kniha blízka aj takému špuntovi ako je naša Mimi.


Určite je fajn čítať Roční období s deťmi, ktoré už vedia aspoň trochu rozprávať a vyjadrovať svoje myšlienky. Listovanie je potom oveľa zaujímavejšie.


Pri čítaní tejto knihy som si uvedomila, že napriek tomu, že Mimi má len tri a pol roka, koľko toho už vie a pozná. A s čím nemala skúsenosť, o tom počúvala s dokorán otvorenými ústami a očami. Napríklad taká lavína, požiar v lese, či padajúca hviezda boli stránky, ktoré sme pozorovali a rozprávali sa o nich pomerne dlho. 


Ako ukážky do tohto článku som vybrala tie obrázky, ktoré sa Mimi najviac páčia a uvedomila som si, že mnohé súvisia s upršaným počasím. Čľapkanie v kaluži, chytanie kvapiek dažďa do úst a blesky, hromy Mimi fascinujú.


Inak, Roční období sme ešte ani raz nedokázali prečítať na jeden šup. Niekedy v knihe listujeme postupne od začiatku, no nedostaneme sa na koniec, lebo toľko každý obrázok rozoberáme až sa úplne vyčerpáme. Inokedy sa rozprávame len o Miminých obľúbených častiach. Stáva sa, že si pozrieme len zo dva-tri obrázky, ktoré Mimi pri náhodnom listovaní zaujmú a dáme vyčerpávajúci rozhovor.


Skrátka, jedno listovanie nestačí a ku knihe sa budete vracať kedykoľvek vám na knihu v knižnici padne zrak :-)













Roční období
Text a ilustrácie: Blexbolex
Baobab, 2013

Komentáre

  1. Konecne ju mame doma, ale zatial sa kocham len ja :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-D Ona je uvádzaná tuším od 6 rokov, aj Mimi s ňou dala pauzu :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára