Preskočiť na hlavný obsah

Jitka Petřeková: Mravenisko

Ilustrácie: Tomáš Tůma

Albatros, 2016


Vedeli ste, že kyselina mravčia je natoľko agresívna, že pomocou nej vedia mravce zlikvidovať zvyšky uhynutej zveri? Že mravce žili na Zemi už v období dinosaurov? Že na jar sa mravce na povrchu mraveniska nahrievajú slnečnými lúčmi, aby potom svojimi telami vykurovali mravenisko zvnútra? Že mravčie kráľovné sa môžu dožiť aj dvadsať rokov?

Všetky tieto zaujímavosti zo života mravcov sa už aj najmenší nadšenci pre tieto malé stvorenia dozvedia z encyklopédie Mraveniskoktorú napísala Jitka Petřeková a ilustroval Tomáš Tůma (určite poznáte jeho Atlas zvierat pre deti alebo atlas Ako funguje svet).


Aj vaše deti rady pozorujú mravčekov pri ich usilovnej práci? Naša Mimi veľmi, je to činnosť, pri ktorej vydrží pomerne dlho a nikdy si nenechá ujsť príležitosť mravčekov sledovať keď nejakých na zemi zbadá. 
Kniha Mravenisko je pre ňu ako stvorená. Interaktívna, s množstvom informácií tak akurát pre jej vek a s peknými ilustráciami.

Mravenisko má dve časti. Prvú tvorí encyklopédia mravcov, z ktorej sa deti dozvedia kto v mravenisku žije, akú funkciu má každý z nich, nájdu v nej anatómiu mravca lesného, druhy mravcov, čím sú užitočné a rôzne zaujímavosti z ich života.
Druhá časť je vlastne priestorový model mraveniska s rôznymi otváracími časťami, vďaka ktorému si deti môžu lepšie predstaviť život mraveniska zvnútra.















Jitka Petřeková a Tomáš Tůma vytvorili ešte encyklopédiu o včielkach s názvom Včelí úľ, nahliadnuť do knihy môžete na stránke spoločnosti Albatrosmedia, ktorej zároveň ďakujem za poskytnutie recenzného výtlačku knihy Mravenisko.

Komentáre