Preskočiť na hlavný obsah

Slavka Liptáková: Dierožrút

Ona píše, on ilustruje a spolu vytvárajú nádherné dielka. Manželia Liptákovci. Dnes pár slov o ich knihe Dierožrút, ktorú venovali svojim deťom.


Dierožrút je žrút, ktorý žerie diery. A okrem toho je celý čierny (ako tá diera), chlpatý, má krátky chobot (podobný, ale nie tak dlhý ako slon) a okrúhle očká. Žije v lese. Chudák, stále je hladný. Lenže čím viac dier zje, tým je hladnejší. Nie a nie sa nasýtiť. 


Jedného dňa si dierožrút povie, že v lese sú samé diétne diery a vyberie sa do mesta. Mesto je preplnené dierami až praská vo švíkoch. Dierožrút nájde diery mierne filozofické, smiešno-smutné, ale stále sa mu nedarí nájsť takú, ktorá by ho zasýtila. Vo svojom putovaní za dierami sa dostane do vesmíru a dokonca ešte ďalej. 


Nakoniec prelezie koncom sveta. Nájde tam NIČ. Všade je bielo. A keď si už myslel, že sa môže začať lúčiť so svojim životom, ocitne sa doma, pri studni, ktorú kopala jeho žena. Napije sa z nej. Stane sa čosi neuveriteľné - v dierožrútovi ožije chuť a on zacíti konečne plnosť.


Možno uveríte, možno nie, ale príbeh o dierožrútovi si vybrala v kníhkupectve Mimi sama. Dierožrúta si zamilovala na prvý pohľad. Že je čierny? Nevadí. Mimi podľa mňa úplne fascinuje, že žerie diery. Zatiaľ však čítame len prvú tretinu. Kniha je pomerne hrubá (má 96 strán) a napriek tomu, že textu nie je veľa, núti premýšľať. Niektoré veci Mimi ešte neviem vysvetliť a aj tak by ich zrejme nepochopila. Ja som si však knihu prečítala celú, dokonca niekoľkokrát a vždy ma pri jej čítaní napadnú nové myšlienky. 











Dierožrút
Text: Slávka Liptáková
Ilustrácie: Fero Lipták
Slovart, 2012


Komentáre

  1. Ta mě moc zaujala! V češtině podle všeho ale k dostání není, že?:(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To veru neviem, ale asi nie. A veď kúp aj tak, aj my čítame české :-D

      Odstrániť
  2. jéj super blog máš , natrafila som na teba cez modrý koník , je super že mamičky takto blogujú v rôznych sférach :)

    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne! :-) Aj tvoj blog je veľmi zaujímavý, určite budem k tebe chodiť na návštevy :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára