Preskočiť na hlavný obsah

Včely

Kníh o včelách máme doma niekoľko, napriek tomu ma zaujala novinka Včely, ktorej autorkou je Justyna Kieratová a preto so mnou putovala z kníhkupectva domov. 

Vedeli ste, že prvé robotnice čmeľa zemského v novom hniezde sú malé, pretože kráľovná chce čo najskôr vychovať pomocníčky a neposkytuje im dostatočné množstvo potravy? Ďalšie robotnice sú už vychovávané ich staršími sestrami, preto sa narodia väčšie. 
Vedeli ste, že peľ z kvetov je pre včely zdrojom bielkovín a nektár zdrojom cukru? Bielkoviny sú potrebné na rast, preto ho konzumujú larvy. Dospelé včely zas jedia hlavne nektár, ktorý im dodáva energiu po náročnom celodennom lietaní.



Justyna Kieratová je poľská biologička, jej spracovanie témy včiel je fascinujúce. Spomína veci, o ktorých som sa nedočítala v žiadnej detskej knihe o včelách a to sa mi ich pod ruky dostalo naozaj dosť.


Knihu doplnila vlastnými, vydarenými ilustráciami. Viem, že niektorí rodičia uprednostňujú skôr náučné knihy s reálnymi obrázkami, avšak na pochopenie rozdielov medzi jednotlivými druhmi včiel sa autorkine výstižné karikatúry nesmierne hodia. 


Kniha má 64 strán, je rozdelená do menších kapitol a ideálna je pre mladších školákov. Určite si k nej však nájdu cestu aj mladšie deti práve pre milé ilustrácie, veď informácie sa dajú menším deťom prispôsobiť do podoby, ktorú pochopia.


Na knihe ma už v kníhkupectve očarilo, že sa v nej okrem včely medonosnej dozvieme veľa pútavého o včelách nemedonosných. Autorka uvádza, že na Slovensku je asi 650 druhov včiel, vo svete takmer 20 000! 
V knihe sú spomenuté niektoré z nich, napríklad čmele, hodvábnice, pieskárky, murárky, čalúnnice, nomádky a znaky, ktorými sa odlišujú - vzhľad, hustota chĺpkov, či majú žihadlo, či majú na nôžkach košíčky na zbieranie peľu alebo ho zachytávajú pomocou kefiek umiestnených zospodu zadočku a mnoho iných zaujímavostí.


Aj ich spôsob života sa mierne odlišuje. V knihe sa dočítate, že v úľoch vytvorených človekom žije iba včela medonosná. Iné včely si vytvárajú hniezda v zemi, dutinách stromov, či v stonkách rastlín, niektoré dokonca v opustených slimačích ulitách.
Rozdiel je aj v staraní sa o potomstvo. O larvy sa stará iba včela medonosná. Včely samotárky nakladú larvy do hniezda rozdeleného na bunky, do každej bunky vložia k larve peľ ako potravu, bunky uzatvoria blatom a hniezdo opúšťajú.


Autorka sa venuje všetkým oblastiam života včiel samozrejme vrátane rojenia a opeľovania rastlín, ktoré sú súčasťou každej knihy o včelách. Avšak kým iné knihy sa vo väčšej miere venujú výrobe medu a včelárstvu, pre Justynu Kieratovú je to jedna z mnohých jedinečností, ktorými sa včely vyznačujú. Nezaprie v sebe biologičku a tak nás zavedie do tajov rozmnožovania včiel. Vedeli ste, že samce včiel nemajú otcov? Vzniknú totiž z neoplodnených vajíčok. Včelia kráľovná sama určuje pohlavie svojich detí.


V tejto knihe sa tiež dočítate ako včely vidia a ako vnímajú farby. Vedeli ste, že včely dokážu vidieť ultrafialové žiarenie, ale červenú farbu nie? 

A keďže nektár a peľ sú skutočné lahôdky, existuje celá plejáda hmyzu, ktorá si na ňom chce pochutnať bez práce. Aj o nich sa tu môžete dočítať.


Je toho naozaj veľa čo v knihe Včely od Justyny Kieratovej nájdete. 
Záverom mi ostáva ju len a len odporúčať.




Včely
Text a ilustrácie: Justyna Kieratová
Počet strán: 64
Bookmedia, 2019


Komentáre