Preskočiť na hlavný obsah

Petra Hilbert: Pepína z Longitálu

Petra Hilbert v knihe Pepína z Longitálu spomína na svoje vlastné detstvo. Kniha rozpráva príbeh 8 ročnej hlavnej hrdinky Pepíny počas letných prázdnin. Dej je zasadený do prostredia Dlhých dielov v Bratislave, kde autorka vyrastala. Starousadlíci tejto lokalite hovorili Longitál. Preto kniha nesie názov Pepína z Longitálu.


Petra Hilbert poeticky, nežne, zachytila na stránkach tejto nádhernej knihy čaro a bezstarostnosť detstva. Pri čítaní sa vám mimovoľne rozjasní na tvári úsmev.


Pokojná atmosféra knihy, neustále plynúci dej, (nevinné) lapajstvá Pepíny a príbeh písaný z pohľadu malej hrdinky... to všetko pôsobí pútavo a tak akosi slnečno, radostne. Len ťažko sa s deťmi od knihy odtrhnete.  Petra Hilbert píše s citom a porozumením detskej duše. 
Na záver sa neubránite dojatiu. A vlastne ani na začiatku ak nevynecháte predslov.


Kniha zachytáva časy minulé, spôsob života, ktorý bude rodičom známy a blízky, pre ich deti fascinujúci. A možno nejednu rodinu inšpiruje k spomínaniu na vlastnú históriu.


Mimi si obľúbila kapitolu s názvom Pepína maľuje, v ktorej chodí Pepína so svojou ovečkou na pašu. Veru, čítate dobre! Pepína má ako domáceho maznáčika ovečku. Keďže pasenie Pepínu nudilo, z dlhej chvíle začala maľovať. Naučila sa tak namaľovať rôzne zvieratá. 
Pri spoločnom čítaní priam vidím ako Mimi v hlavičke všetko šrotí, fantázia uháňa sťa o závod. 


Petra Hilbert túto knihu venovala synovi Vincentovi. Písala ju v čase keď už vedela, že je chorá a skôr, či neskôr odletí ako motýľ v poslednej kapitole tohto príbehu. 


Petra Hilbert, vlastným menom Petra Štrelingerová, bola oceňovaná slovenská ilustrátorka, spisovateľka, poetka (možno ste zaregistrovali jej autorskú knihu Balada o srdci). 
Ilustrácie do knihy Pepína z Longitálu nestihla namaľovať. Zopár ukážok jej kresieb je v predslove jej priateľky, spisovateľky Tamary Šimončíkovej Heribanovej. Ilustrácie do knihy vytvorila ruská ilustrátorka Maria Makeeva, ktorú si Petra Hilbert vybrala. Sú nádherné.


V neposlednom rade musím spomenúť, že na prevedení knihy si dalo vydavateľstvo Slovart naozaj záležať (kvalitná tlač, papier, plátený chrbátik). Splnilo prianie Petry Hilbert, nad ktorým dohliadala jej sestra Paula. 
Vznikol tak knižný poklad, ktorý patrí do každej detskej knižnice. 






Pepína z Longitálu
Text: Petra Hilbert
Ilustrácie: Maria Makeeva
Počet strán: 144
Slovart, 2018

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.


Komentáre

Zverejnenie komentára