Preskočiť na hlavný obsah

Justínka a asistenčný jednorožec

Kniha Justínka a asistenčný jednorožec na prvý pohľad upúta svojim vizuálom. Veľký formát, zlaté písmo a v neposlednom rade snové ilustrácie českej výtvarníčky Lény Brauner musia potešiť nejedno srdce obľubujúce jednorožce. A je úplne jedno, či je to srdce malé alebo veľké (maminy budú túto knihu dcérkam kradnúť... ehm, požičiavať si ju od nich).



Za nie príliš vydareným názvom sa ukrýva očarujúci príbeh plný fantázie. 
Hlavná hrdinka, sedemročná Justínka, trpí nezvyčajnou chorobou - akútnym nedostatkom fantázie. Pán doktor Dulík predpíše Justínke špeciálnu diétu, ktorá pozostáva z cukrovej vaty na raňajky a kopčeka šmolkovskej zmrzliny na večeru (Mimi sa už len pri tej predstave zalizovala). To však nie je všetko! Mamičke odovzdá záhadný recept s inštrukciou, že si ho má vybrať v lekárni na Fialkovej ulici na opačnom konci mesta. Čo by mamička neurobila pre svoje dieťa? A tak uteká do lekárne kde namiesto mastičky, či sirupu ako očakávala, dostane asistenčného jednorožca Huberta. Liečba má trvať šesť dní.


Doma, po počiatočnom šoku, prijmú Huberta celkom dobre. Najlepšia je reakcia ocka:

Zlatko, pamätáš, ako tu s nami štrnásť dní bývala tvoja matka? Keď sme to prežili vtedy, zvládneme i šesť dní s jednorožcom.


Hubert je skvelý asistenčný jednorožec. Justínku vezme do Básničkystanu, krajiny, v ktorej sa rozpráva vo veršoch a tečie v nej rieka Slov. Vďaka Hubertovi ožije obrázok, ktorý Justínka namaľovala a oni sa na chvíľu stanú jeho súčasťou. A nakoniec spolu pocestujú na planétu Fantázia, z ktorej Hubert pochádza. Cestovným prostriedkom sa stane dúhová, mydlová bublina.
Moja malá knihomilka bola priam vo vytržení z každého dobrodružstva, ktoré Justínka s Hubertom zažila.


Hubert je nie len dobrým asistenčným jednorožcom, no zamýšľa sa aj nad našou planétou a častokrát nezmyselnou činnosťou ľudí, čo dáva priestor na rozhovor medzi deťmi a ich rodičmi.
Napríklad Justínke rozpráva:

Nakúpite si plno jedla a potom ho pokazené vyhadzujete, pretože ste ho nestihli zjesť. Máte plno vynálezov, čo vám šetria čas, ale potom ho strácate vynálezmi, ktoré vám ho zasa berú...


Ide o skutočne očarujúcu rozprávku, v ktorej nechýba nadhľad, nájdete v nej tzv. nízky humor, ktorý deti tak milujú. Takže aj nejaké to hovienko jednorožie splní svoju úlohu. 
Mimi sa na ňom rehnila hodnú chvíľu, dokonca som jej hovienkovú pasáž musela prečítať dvakrát! 


Justínka a asistenčný jednorožec je vydarenou prvotinou českej moderátorky a redaktorky Kateřiny Maďarkovej. Autorke sa podarilo napísať láskavú rozprávku, v ktorej nechýba fantáziu, humor, múdrosť, láska a porozumenie detskej duše. 
Záver je krásny tak ako celá kniha.


O pekný preklad do slovenčiny sa postarala Magdaléna Poppelková Jana Báliková, ktorá prebásnila verše. Vydavateľstvom je kniha odporúčaná pre deti od 8 rokov. Po skúsenosti s Mimi môžem napísať, že po nej pokojne siahnite aj skôr, textu je síce viac, no zvládnu ho deti od 5 rokov.




Justínka a asistenčný jednorožec
Text: Kateřina Maďarková
Ilustrácie: Léna Brauner
Preklad: Magdaléna Poppelková
Texty prebásnila: Jana Báliková
Počet strán: 96
Albatros, 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.

Komentáre