Preskočiť na hlavný obsah

Petronela Jabĺčková

Petronela Jabĺčková je dobrá čarodejnica, ktorá žije v jablkovom sade. Nemá síce čierneho kocúra, ale roháča Lucia a ako každá čarodejnica, i Petronela je skôr samotárska. Preto nie je veľmi nadšená, keď sa do neďalekého starého mlynu nasťahuje rodinka Pečkovcov. Petronela nemá s ľuďmi dobré skúsenosti. Ľudia podľa nej okolo seba všetko ničia, obzvlášť citlivá je na jabĺčka v sade. 


Pečkovci majú dvojičky - Olíviu a Olivera, ktorí svojou zvedavosťou Petronelu rozčuľujú, často sa totiž pohybujú v blízkosti jej domčeka. Rozhodne sa ich poriadne vystrašiť, lenže to preženie a nakoniec jej samej je detí ľúto. So strašením radšej na nejaký čas skoncuje.


Jedného dňa dvojčatá zazrú na strome rebrík, chvíľu váhajú, no nakoniec sa rozhodnú po ňom vyštverať do koruny stromu. Čím vyššie stúpajú, tým sú konáre, listy a jablká väčšie. Nuž, nie je to len taký obyčajný rebrík... Pred nimi sa objaví jabĺčkový domček čarodejnice. Prvé stretnutie Petronely so zvedavými dvojičkami je rozpačité, avšak keď sa trochu spoznajú si Petronela uvedomí, že sa jej títo dva malí huncúti páčia. 
Ich spoločné dobrodružstvá sa môžu začať!


Z obsahu vám nechcem veľa prezradiť, napíšem len toľko, že v tejto knihe - Tajomstvo jablkového koláča, ide o súťaž v pečení koláčov. Otecko Pečko dostal v práci výpoveď. Pracoval v pekárni pána Dengľoša, ktorý nakúpil drahé stroje a mnohých zamestnancov povyhadzoval. Preto sa Pečkovci museli presťahovať do starého mlyna. Pár dní na to cech pekárov vyhlási súťaž v pečení koláčov. Namyslený a bezohľadný Dengľoš absolútne nepochybuje, že ju vyhrá. Lenže Oliver a Olívia chcú vyhrať tiež a to nielen dvestopäťdesiat eur, ale aj päť sliepok, ktoré sú súčasťou odmeny. 
Pomoc čarodejnice Petronely je nevyhnutná.


Spisovateľka Sabine Städingová napísala príbeh naozaj dobre. Je pútavý, vtipný, s prvkami napätia, ktoré strhlo nielen Mimi, no i mňa. Na kvalite textu má nemalú zásluhu prekladateľka Eva Budjačová. Jej štýl je príjemný, detského čitateľa zbytočne nepodceňuje a aj vďaka jej prekladu sa kniha číta jedným dychom. Ilustrácie ku knihe vytvorila cenami ovenčená SaBine Büchnerová. S Mimi si nás získala najmä jej vyobrazením jablkových škriatkov, ktorí v príbehu vystupujú, sú skutočne roztomilí.


Dobrou správou je, že v slovenčine vyšli už dva diely zo série o čarodejnici Petronely Jabĺčkovej: Tajomstvo jablkového koláča a Ospalý riaditeľ a žabací chaos. Na október je naplánované vydanie tretieho dielu s názvom Guľovačka a nezbedný škriatok
Tešíme sa!





Petronela Jabĺčková - Tajomstvo jablkového koláča
Text: Sabine Städingová
Ilustrácie: SaBine Büchnerová
Preklad: Eva Budjačová
192 strán
Stonožka, 2018 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar - Stonožka.

Komentáre