Preskočiť na hlavný obsah

Nika a Leo sa učia abecedu

Veľmi sa mi páči tvorba českej ilustrátorky Evy Chupíkovej, písala som o tejto láske na prvý pohľad už TU. Eva Chupíková má na konte množstvo kníh, prevažne českých samozrejme, ale nájdu sa aj v slovenčine - Zornička a Filipko od spisovateľky Zuzany Štelbaskej. Potešila som sa keď som zistila, že ilustrovala ďalšiu slovenskú knihu a vy už určite tušíte, že ide o titul Nika a Leo sa učia abecedu.


Napísala ju Paulína Feriancová, ktorá debutovala knihou pre tínedžerov Supertajný dejník Lucie H.. Získala za ňu pozitívne ohlasy a neskôr vydala aj druhý diel s názvom Anglický denník Lucie H., oba vyšli pod hlavičkou Slovartu.


Vráťme sa však k novinke Nika a Leo sa učia abecedu. Ide o básničkovú knihu určenú pre prváčikov, vychádza ako prvá v novej edícii vydavateľstva Albatros: Sme školáci. 
Každá básnička je venovaná nejakému písmenu abecedy. Básničky sú hravé, v prevažnej miere autorka využíva združený rým, preto sa dobre čítajú a počúvajú aj necvičenému uchu. Na záver sú tri rozprávky, z toho dve vo forme maľovaného čítania. Množstvo textu tak graduje, riadkovanie je širšie. Na prvé samostatné čítanie ideálne. Samozrejme na predčítanie aj skôr.


Ilustrácie Evy Chupíkovej ako vždy nesklamali. Použitá farebná škála nie je prvoplánovo ľúbivá, grafické spracovanie Petrou Mejstříkovou možno len pochváliť. 
Teším sa, že túto knihu máme v knižnici. Je naozaj krásna.


Mimi príliš k básničkovým knihám neinklinuje, i keď sa to v poslednom období lepší, čo ma veľmi teší. Kniha Nika a Leo sa učia abecedu sa jej zapáčila, na prvý šup sme dali polovicu básničiek a obe rozprávky z maľovaného čítania. Ilustrácie si dlho prezerala a komentovala ich, čo je jasný znak toho, že sa jej páčia. 
Príjemným prekvapením pre nás bolo vložené pexeso.







Nika a Leo sa učia abecedu
Text: Paulína Feriancová
Ilustrácie: Eva Chupíková
Albatros, 2018
počet strán: 40

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros Media.



Komentáre