Preskočiť na hlavný obsah

Poviem ti...

Poviem ti... je nová interaktívna séria kníh pre najmenších, ktorá v slovenčine postupne vychádza vo vydavateľstve Stonožka. Autori týchto kníh sú rôzni poľskí spisovatelia a ilustrátori, na každej knihe pracuje iný tím. Doteraz v slovenčine vyšli tieto tituly: Poviem ti, čo robia Dinosaury, Poviem ti, kde sa berie med, Poviem ti, čo robia autá Poviem ti, čo robia vlaky. 
Poďme sa do nich teraz pozrieť.




Kniha Poviem ti, čo robia Dinosaury bola z tejto série asi najviac očakávaná, keďže jej autorkou je obľúbená ilustrátorka Emilia Dziubaková (Rok v lese, Obejmi mě prosím) a tak som ju do článku zaradila ako prvú v poradí.


Ilustrácie sú neskutočne nádherné, ale to ste iste tušili. A čo obsah?
Ide o, hravou formou spracovanú, náučnú knihu pre deti od 2 rokov. Všetko sa začína tým, že pračlovek menom Chlpáň je ukrutne hladný, preto sa vyberie na lov. Berie so sebou aj svojho domáceho maznáčika švába. Nájdu obrovské vajce, ktoré sa rozhodnú uvariť. Vajce v hrnci buble, buble, no zdá sa, že z neho nič nebude. Ide totiž o časovú kapsulu, ktorá našich hrdinov prenesie do minulosti, do obdobia dinosaurov.


V knihe nájdete základné poznatky o dinosauroch aj o vzniku života na Zemi (prispôsobené malým čitateľom), celostranové ilustrácie dinosaurov (ku každému je dopísaný jeho názov), hľadacie úlohy a humor (jeho zdrojom sú situácie, do ktorých sa Chlpáň so švábom dostanú, spôsob akým sú niektoré informácie podané a úlohy, ktoré na deti čakajú).







Poviem ti, čo robia dinosaury
Text a ilustrácie: Emilia Dziubak
Ikar-Stonožka, 2018



Veľmi pekne spracovaná kniha o včelách, ktorá zaujme menšie aj väčšie deti. Nájdete v nej všetko od opeľovania kvetov, kladenia vajíčok, delení včiel podľa úloh v úli, rojenia až po stavbu tela včely, výrobu medu a chov včiel.


 Informácií je v knihe pomerne veľa, avšak obrazová a textová časť sa dopĺňajú, čo uľahčuje deťom pochopenie čítaného slova. 


Práve názorné a detailné ilustrácie s kvapkou humoru Katarzyny Bajerowiczovej sú silnou stránkou tejto knihy. Zároveň sa v nej fakty miešajú s fantáziou.
Napríklad, keď sa v texte píše o obrane včiel pred inými milovníkmi medu ako sú osy, mole, či myši, tak na obrázku vidíte ako včely bránia úľ kopiami, upchávaním dier a podobne. Rojenie je zobrazené ako sťahovanie sa do nového domu. Doslova. Včely okrem tašiek prenášajú aj klavír, stoličku, či koberec.
Humorných detailov je v knihe veľké množstvo, u nás doma vedú mravce, ktoré sa vzájomnou spoluprácou dostali k medu v úli. Jeden mravec už, už naťahuje jazýček, aby ho ochutnal. Musí vám to vyčariť úsmev na tvári. 


Veľmi sa mi ráta, že v knihe autori opísali dôležitú úlohu včiel ako je opeľovanie rastlín. Štandardne sa deti tieto veci učia v druhom ročníku ZŠ, po prečítaní knihy Poviem ti, kde sa berie med môžu svojimi vedomosťami ohurovať dospelých skôr. 
Ako vidíte na fotke vyššie, v knihe je zobrazená stavba kvetu aj s popiskami jednotlivých častí, hneď vedľa opelený kvet už bez okvetných lístkov, na ďalšom obrázku rozvíjanie plodu a jeho postupný rast do zrelého ovocia. Mimi sa teší, že vie celý proces už teraz, pochopila ho vďaka týmto ilustráciám naozaj s ľahkosťou.


Skvelé je, že sa v knihe spomína, že peľ môže mať aj inú farbu ako zlatistú. Napríklad peľ kvetu facélia je modrý, pagaštan ho má červený a peľ maku je takmer čierny. Tušili ste to? Priznám sa, u nás doma nik. Aj pre toto zbožňujem detské knihy. Veľa nového sa z nich dozvieme aj my, dospelí.


Okrem včiel je kniha plná kvetov, rôzneho hmyzu, slimákov a motýľov. Na každej strane čaká deti nejaká hľadacia úloha, na záver si potom môžu podľa návodu vyrobiť včielku, či kvety z papiera.





Poviem ti, kde sa berie med
Text: Marcin Brykczyński
Ilustrácie: Katarzyna Bajerowiczová
Ikar-Stonožka, 2018



Pre malých milovníkov vláčikov je ako stvorená kniha Poviem ti, čo robia vlaky, na ktorej sa podieľal ilustrátor Artur Nowicki a spisovateľ, autor básní v tejto knihe, Marcin Brykczyński.


V knihe nájdete niečo z histórie vlakov, zistíte ako je vlak skonštruovaný, zobrazené sú v nej najznámejšie železničné stanice na svete, aj porovnanie rýchlostí niektorých vlakov a zvierat.


Kniha je plná rôznych typov vlakov, osobných, nákladných, starých typov aj moderných súprav. Okrem toho je v nej mnoho rôznych interaktívnych úloh.




Poviem ti, čo robia vlaky
Text: Marcin Brykczyński
Ilustrácie: Artur Nowicki
Ikar-Stonožka, 2018



Na tejto knihe pracovali rovnakí autori ako na predchádzajúcej a teda Artur Nowicki a Marcin Brykczyński


V knihe nájdete autá od výmyslu sveta - osobných, nákladných, stavebných, záchranárskych, starých aj nových. 


Z môjho pohľadu je táto kniha z celej štvorice najslabšia. Neobsahuje ani to málo informácií, čo kniha o vlakoch. Poviem ti, čo robia autá je najmä o hľadacích úlohách. Avšak, ak z úst vášho dieťatka za celý deň nevyjde iné, len: brm, brm, pri listovaní tejto knihy si určite príde na svoje a zabaví sa ňou na dlhú chvíľu, pretože je v nej opäť mnoho rôznych detailov, ktoré stojí za to preskúmať.




Poviem ti, čo robia autá
Text: Marcin Brykczyński
Ilustrácie: Artur Nowicki
Ikar-Stonožka, 2018


Na záver ešte musím spomenúť, že knihy majú pevné stránky (ako leporelo), sú teda hrubšie aj napriek tomu, že majú len 28 strán, a sú väčšieho formátu. 
Odolajú teda aj malým, zvedavým prstíkom.

Ako sa vám séria Poviem ti... páči? Máte svojho favorita alebo sa stále neviete rozhodnúť?
Aby toho nebolo málo, v poľštine vyšli ešte tieto tituly:


Naša včielka podľa návodu z knihy
 Poviem ti, kde sa berie med.
 Mimi do toho dala kúsok seba,
je to supervčela s bleskom namiesto krídel.



Za poskytnutie recezných výtlačkov ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Linky použité v článku sú affiliátne, za podporu ďakujeme!


Komentáre

  1. videl som aj v kníhkupectve a bolo som uveličené! A Vaša včielka je priam ľúbezná! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teším sa, že tento rok aj pre mrňúskov pekné knihy vychádzajú, lebo minulý rok to bola celkom bieda. A za včielku ďakujeme, Mimi sa už pri výrobe z nej vytešovala :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára