Preskočiť na hlavný obsah

Nech žije škôlka!

V kníhkupectve som natrafila na novú sériu MiniPédia 2+, novinku vydavateľstva Svojtka&Co., v ktorej zatiaľ vyšli tieto štyri tituly: Hrám sa na obchod, Ľudské telo, Vrrum! Dopravné prostriedky a Nech žije škôlka! 


Práve pre poslednú menovanú som sa v obchode tak nadchla, že kniha musela ísť so mnou domov. Nevadí, že Mimi je na ňu už veľká, má bratrančeka, ktorý ju určite využije (určite!).


A len tak medzi nami, Mimi si ju s radosťou prelistovala, pretože je to naozaj podarená kniha s množstvom interaktívnych a hmatových prvkov, vďaka ktorým si deti precvičia jemnú motoriku rúk.
Hneď na obálke je prvý - dievčatko so zásterou na maľovanie, je to na dotyk veľmi príjemná guma, ktorá sa dá jemne stlačiť (podľa Mimi najlepší prvok zo všetkých).


Ako každá kniha o škôlke, i táto začína príchodom detí do škôlky, pokračuje doobedňajšími činnosťami ako je tvorenie, potom pobyt na dvore, obed, poobedný spánok a čakanie na príchod rodičov. 
Ak máte doma dieťatko, ktoré pôjde v septembri do škôlky a chcete ho pripraviť na pobyt v nej, je kniha Nech žije škôlka! pre neho ideálne čítanie.


V knihe nájdete množstvo rôznych otváracích okienok, ktorých otvorením deti zistia ako to v takej škôlke chodí. Napríklad, na fotke vyššie si dievčatko vešia kabát na vešiak.


Páči sa mi nápad s otváracím okienkom v tvare dverí, jeho otvorením sa deti pri čítaní dostanú do vnútra triedy, kde už na ne čaká pani učiteľka.





Nechýba otáčacie koliesko, 
z jednej strany ním meníte obrázok, ktorý maľuje dievčatko v strede...


... na ďalšej strane ním zas meníte deti na preliezke.
Doskoková plocha pod preliezkou je vytvorená z materiálu podobného machovej gume, takže opäť niečo na hmat.



Mimi ako odborníčka cez škôlky skonštatovala, že aj u nich v jedálni sa už stalo, že niektorému z detí sa podarilo vyliať pohár, takže odobrila toto zobrazenie súhlasným pokyvkávaním hlavou (vaše deti tiež tak mudrujú?).


Táto dvojstrana, kde idú deti spať, je naša ďalšia obľúbená. 
Záves na okne je z filcu a perinky, to sú vlastne otváracie okienka, ktoré ukrývajú hračky a deti spiace v rôznych polohách. 




Na záver dňa ešte pani učiteľka prečíta deťom rozprávku O troch prasiatkach (bodaj by to tak bolo v každej škôlke) a už sa dvere do triedy otvárajú. Prichádzajú rodičia pre svoje ratolesti.



Psík má na brušku chĺpky a je to zároveň posledný prvok na hmat v knihe.


Priznám sa, že k sérii Minipédia mám ambivalentný vzťah. Niektoré knihy sú vydarené viac, iné menej, skutočne neodporúčam kupovať ich na slepo cez internet. Radšej ich choďte obzrieť do kníhkupectva. Zdá sa, že Minipédie 2+ budú na tom podobne. Prelistovala som si ešte knihu Hrám sa na obchod, no tá už nemala toľko interaktívnych častí, i keď téma dobrá ak chcete deti učiť hodnote peňazí.


Nech žije škôlka!
MiniPédia 2+
Ilustrácie: Marion Piffaretti
Svojtka&Co., 2018


Komentáre