Preskočiť na hlavný obsah

Leotolda

Novinka Leotolda, je bláznivá, výrazná detská kniha o priateľstve španielskej autorky a ilustrátorky Olgy de Dios, ktorá nedávno vyšla v Egreš, o. z.


Kniha na prvý pohľad upúta svojim farebným prevedením. Autorka pri ilustrovaní použila iba tri farby: žltú, neónovo ružovú a zelenú. Výsledok je elektrizujúci 
(bohužiaľ môj fotoaparát ich nedokázal úplne verne zachytiť, v reáli sú farby v knihe až krikľavé).


Olga de Dios zároveň prostredníctvom takto zvolených ilustrácií deťom nenápadne poskytuje základy miešania farieb a nabáda ich k tvorivosti. Koniec-koncov, tento svoj zámer demonštruje hneď v úvode knihy slovami:

Venujem všetkým deťom, ktoré čítajú moje príbehy
a kreslia tak rady ako ja.
Potešilo by ma, keby ste vďaka Leotolde uverili,
že môžete vytvoriť čokoľvek na svete.

(Na Mimi tieto slová silno zapôsobili, keďže veľmi rada kreslí, maľuje, lepí, strihá..., skrátka tvorí, vnímala ich akoby boli adresované priamo jej. Musela som ich preto najprv párkrát prečítať, až potom mi dovolila pokračovať ďalej.)


Samotný príbeh je dobrodružný a bláznivý, miestami až absurdný. Hlavnými hrdinami sú traja kamaráti: Tuto, Katarína a Gašpar. Sú to zvláštne bytosti, niečo medzi zvieratkami a obludkami.


Naši traja kamaráti hľadajú štvrtú do partie, Leotoldu. Hľadajú ju všade. Doma. V krajine dinosaurov. Na pláži medzi Sirénami. V bruchu veľryby. Na opustenom ostrove kde nič nie je, len vysokánsky maják. Dokonca na Mesiaci. 


Pri svojom putovaní zažívajú rôzne dobrodružstvá. Napríklad v bruchu veľryby je to veľmi zaujímavé, nakoľko v ňom môžete nájsť úplné šialenosti ako nábytok, či dopravné prostriedky. Dokonca raketoplán! 
Pastva pre tých, ktorí radi vyhľadávajú v ilustráciách detaily.


Z brucha veľryby sa môžu dostať až keď tá zaspí. Veľmi sa jej nechce, preto sa rozhodnú uspať ju. Začnú rátať ovečky. V tomto momente nastáva totálna psychedélia. Totiž ovečky (nakreslené naozaj vtipne) sa odrazu dostanú do reality príbehu a spolu s našimi priateľmi vyplávajú z veľrybej papule keď si od únavy zívne.


Postupne ako naši hrdinovia putujú sa dozvedáme, ako vlastne Leotolda vyzerá. 
Je veľká a guľatá, veselá, falošne spieva, vždy povie, čo si myslí a hrá všetkými farbami.
Nájdu ju? 
To už si budete musieť prečítať sami.



Mimi kreslí svoju predstavu Leotoldy. 


Na záver musím ešte vyjadriť radosť z toho, že Egreš, o. z. nielen, že vydáva pekné a originálne detské knihy, no pri ich vydávaní si dáva záležať aj na väzbe, kvalite papiera a tlače. Je radosť držať ich v rukách, listovať si v nich, čítať ich.


Leotolda
Text a ilustrácie: Olga de Dios
Egreš, o. z., 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Egreš, o. z.



Komentáre

  1. Trochu mi to farebné prevedenie kole oči, no uznávam, že je jedinečné. Vyzerá to byť naozaj zaujímavá knižka. Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aaale co si! Farby fantasticke a uplne super, ze pouzila iba tri, s Mimi niekedy len sledujeme co z nich namiesala, zameriavame sa na detaily :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára