Preskočiť na hlavný obsah

Matilda Woodsová: Chlapec, vtáčik & truhlár

Kniha Chlapec, vtáčik a truhlár napísaná v štýle magického realizmu, je prvotinou mladej, talentovanej austrálskej spisovateľky Matildy Woodsovej. Ilustrácií sa chopila španielska výtvarníčka Anuska Allepuzová, ktorá vo svojich prácach experimentuje s rôznymi textúrami, využíva šablóny a pečiatky. Okrem celostránkových ilustrácií, každú stranu tejto knihy ozdobila kvetmi, rybami, či strechami domov. Písmo aj ilustrácie sú v modrej atramentovej farbe, čo pôsobí netradične, avšak zároveň veľmi príjemne na pohľad.



Dej tejto neobyčajnej knihy sa odohráva v čarovnom prímorskom meste Allora, ktoré si vás získa svojimi utešenými domami, rybami vylietavajúcimi z mora a nezabudnuteľnými postavami od hlavných hrdinov: osamelého, zostarnutého miestneho truhlára Alberta a ustráchaného chlapca Tita ukrývajúceho tajomstvo, až po klebetné susedy sestry Finestrové, či miestneho rybára Alessandra Diporta, ktorého ľudia prezývajú bláznivý rybár (pretože kto už len potrebuje rybára v meste, v ktorom sa ryby chytajú samy). Stelesnením pažravosti, márnivosti, samoľúbosti, človeka bez citu, je Starosta aj so svojimi nezmyselnými predstavami a požiadavkami na výrobu truhly. 


Chlapec, vtáčik a truhlár je láskyplný príbeh o priateľstve medzi starým truhlárom a malým chlapcom, o prekonaní smútku zo straty, o neutíchajúcej nádeji, že zlo bude porazené, ale aj o odvahe v srdci a slobodnom živote bez strachu. Počas čítania budete plakať, smiať sa, aj nechty si obhrýzať od napätia. Veľmi emotívna kniha s príbehom, na ktorý sa len tak ľahko nezabúda, a ktorý si prečítate viac ako raz.


Nechcem vám pokaziť zážitok z čítania a preto končím. Už len toľko, že síce táto kniha je oficiálne určená pre deti od 8 rokov, vrelo odporúčam prečítať si ju i keď ste na torte sfúkli osem sviečok už veľmi dávno. 








Chlapec, vtáčik & truhlár
Text: Matilda Woodsová
Ilustrácie: Anuska Allepuzová
Albatros, 2017

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.

Komentáre