Preskočiť na hlavný obsah

Vianočná súťaž s Mimi

Vianoce sú tu ani sa nenazdáme a tak by to chcelo nejakú súťaž, čo poviete? :-) 

Dlho som rozmýšľala akú knihu vyberiem. Pôvodne som uvažovala nad jednou z noviniek, no nakoniec to dopadlo uuuplne inak. 
Dnes v meste na mňa vykukla klasika klasík, Medvedík Pú s ilustráciami E. H. Sheparda, ktorú som už nikde nevedela zohnať a navyše za skvelú cenu. Takže som zobrala rovno 2. Jedna už leží v tajnej skrýši a čaká na Mimi :-) O druhú môžete zabojovať v tejto našej súťaži.

A tu už máme súťažnú otázku: 
Prečo je Medvedík Pú obvykle nazývaný jednoducho ?

Svoje odpovede píšte do komentárov pod tento článok, 15.12. budeme s Mimi losovať a hneď aj knihu posielať, aby si ju malý výherca mohol nájsť pod stromčekom :-)






Komentáre

  1. Postava Medvídka Pú se inspirovala plyšovým medvídkem syna autora knihy A. A. Milnea, Christophera Robina (anglická varianta jména Kryštůfek Robin), který svého medvídka pojmenoval po skutečném medvědovi z londýnské zoo. Medvěd jménem Winnie (anglické jméno Medvídka Pú) byl pro změnu pojmenován po svém rodném městě Winnipeg a zoo ho věnoval kanadský důstojník Harry Colebourne.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Priznám sa, že ako vznikla postava medvedíka PÚ som nevedela, už to viem :-)
    Aby sme sa dostali na úplný začiatok príbehu Medvedíka Pú, musíme sa vrátiť späť až do obdobia 1. svetovej vojny. Mladý kanadský veterinár, poručík Harry Colebourn (12. apríl 1887 - 27. september 1947) z Royal Canadian Army Veterinary Corps, bol práve na ceste do výcvikového tábora vo Valcaltier v Quebecu. Počas toho, ako prechádzal cez White River v Ontariu, sa náhodou stretol s poľovníkom, ktorý predával za 20 dolárov malú samičku kanadského čierneho medveďa, ktorej matku zastrelil. Poručík mláďa kúpil a dal mu meno Winnie podľa mesta Winnipeg, odkiaľ sám pochádzal. Nielenže mláďa kúpil a zachránil, vzal ho so sebou do Salisbury Plain v Anglicku, kde sa stalo neoficiálnym maskotom The Forth Garry Horse, regimentu kavaléristov. Neskôr bol však poručík Colebourn odvelený do Francúzska a nemohol sa o Winnie ďalej starať. Vtedy sa dostala do zoologickej záhrady v Londýne, kde sa však stala veľkým obľúbencom. A vtedy sa zrodil príbeh Medvedíka Pú.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. krasna knizka a vdaka za sutaz :). nasla som, zial odpoved len z netu, nie z knizky - raz mal macko pu stuhnute ruky a mal ich stale vzpazene a ked mu vcely sadali na nos, musel ich odfuknut - a vydal zvuk pfu/pu, miesto toho, aby ich odohnal rukami... (ak som dobre pochopila zadanie otazky :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Labky mal stŕpnuté, nemohol nimi hýbať a práve mu sadla včela na nos a ako ju odfukoval, tak vydával zvuk pú :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, Macko Pu dostal svoje meno po oblubenom plysovom medvedikovi , ktoreho daroval spisovatel Alan Alexander Milne svojmu syncekovi k 1. narodeninam.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Meno macka Winnie-the-Pooh vzniklo tak, že malý syn Alana Alexandra Milneho, Christian Robin, mal plyšového medvedíka Edwarda, ktorého pomenoval po skutočnom medveďovi z londýnskej Zoo Winnie a neskôr mu pridal aj druhé meno Pooh, ako volával na jednu labuť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A.A.Milne dal svojmu synčekovi plyšového medveda,ktorého pomenovali podla medveda Winnie z londýnskej ZOO.Neskôr pridal meno Pooh(tak volal na istú labuť,ktorá nie je v tomto príbehu.) Mimochodom 1,bola táto rozprávka uverejnená presne na Vianoce.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Macko má meno podľa plyšového macka od malého Milneho. :) Najskôr Winnie, neskôr aj Pooh.
    Inak, ja som to vlastne nikdy nečítala, a pritom sa tak dlho chystám, že už som (sme) nielen ja, ale aj moje deti pomaly dorástli. :) Aleee - čítavala mi ho kedysi na dobrú noc moja milá spolubývajúca na internáte, pamätám si, že mala českú verziu, a robila to evidentne dobre, lebo som vždy rýchlo zaspala (a preto z toho veľa neviem). :) Najvyšší čas prečítať znova. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. macko mal strpnute lapky, cely tyzden zostali vzpazene a ked mu nejaka vcela sadla na nos musel ju odfuknut - pu ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  10. V první kapitole knihy Medvídek Pú Milne předkládá vysvětlení, proč je Medvídek Pú obvykle nazýván jednoduše „Pú“: „Ale jeho paže byly tak strnulé, že zůstaly celý týden vzpažené, a když si mu nějaká včela sedla na nos, musel ji odfouknout.“

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tiež som za verziu so stŕpnutými labkami a včelou...aspoň tak som si to vždy pamätala. Teraz je u nás macko veľmi v kurze, vďaka sedátku na wecko s jeho obrázkom chodí mladšia dcérka omnoho radšej cikať.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Přiznávám, že odpověď jsem neznala a musela si ji vyhledat na internetu.
    Tak tedy: V první kapitole knihy Medvídek Pú Milne předkládá vysvětlení, proč je Medvídek Pú obvykle nazýván jednoduše „Pú“: „Ale jeho paže byly tak strnulé, že zůstaly celý týden vzpažené, a když si mu nějaká včela sedla na nos, musel ji odfouknout.“
    Krásný předvánoční čas, Lenka
    lenka_jas@centrum.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Meno vzniklo tak, že Robin mal realne plyšového medvedíka Edwarda, ktorého pomenoval po skutočnom medveďovi zo Zoo menom Winnie a potom mu pridal aj meno Pooh, ako jednu labut, ktoru tak volaval

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Veru musela som googlit, lebo pribeh nepoznam zatial: V první kapitole knihy Medvídek Pú Milne předkládá vysvětlení, proč je Medvídek Pú obvykle nazýván jednoduše „Pú“: „Ale jeho paže byly tak strnulé, že zůstaly celý týden vzpažené, a když si mu nějaká včela sedla na nos, musel ji odfouknout.“

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Přiznávám, také jsem musela poprosit o pomoc Google. Ráda zkusím štěstí v této milé soutěži, takže: Winnie the Pooh bylo jméno skutečného plyšového medvídka autora Ch.R. Milneho. Medvídka pojmenoval "Winnie" po kanadském černém medvědovi, který žil v zajetí londýské zoo a přídomek "Pooh" mu dal po jedné labuti, kterou si oblíbil na jednom výletě s rodiči. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára