Preskočiť na hlavný obsah

Eric Carle: Dream Snow

Celé to začalo tým, že som si povedala, že chcem pre Mimi nejaký zaujímavý advetný kalendár. Taký, ktorý neobsahuje čokoládky a vydrží roky.

A tak som gúglila a gúglila a gúglila až som vygúglila. A bola k nemu aj kniha: 
Dream Snow.



Meno Eric Carle vám určite predstavovať netreba, je to známy autor známej knihy Nenásytná húsenička a preto som sa zo svojho objavu tešila ešte viac. 

Samozrejme ma zaujímalo o čom kniha je, ako vyzerá vnútri najmä preto, lebo hardback stál takmer 25 EUR! Uff... to je aj na takého maniaka na nákup detských kníh ako som ja, priveľa. Našla som video na Youtube, kuk sem a kniha sa mi zapáčila, no stále som nebola ochotná za ňu zaplatiť tak veľkú sumu. Na druhú stranu predstava, že si Mimi od Mikuláša nájde set knihy s adventným kalendárom a ešte k tomu od takého autora ako je Eric Carle, bola veľmi lákavá. Rozhodla som sa siahnuť po board book, ktorý vyšiel tento rok v októbri a bol o 15 EUR lacnejší ako hardback. 

Keďže hardback obsahuje stránky z fólie, zaujímalo ma ako ich v board book vyriešili. Nikde som sa však nevedela dopátrať náhľadu do vnútra knihy. Nakoniec som to riskla a board book objednala s tým, že prípadne s pomocou laminovačky a trochou kreativity tie stránky dotvorím podľa hardbacku.

Našťastie nebolo treba, pretože v prevedení board book stránky z fólie nahradili otváracími okienkami. 

A ďaľší rozdiel je v tom, že board book nemá v sebe obsiahnutú odrhovačku, pardón, vianočnú melódiu. Ak ste to video nekukli, pozrite ho teraz, na poslednej strane hardbacku je tlačítko, ktorým sa spustí melódia. Útrpný výraz pani predčítajúcej hovorí za všetko. 

Skrátka, o zážitok z peknej knihy neprídete ak siahnete po lacnejšej bábätkovskej" verzii :-)


Dream Snow je podobne namiešaný ako Nenásytná húsenička - kolážové ilustrácie, počítanie do päť a jednoduchý príbeh.


Príbeh je o farmárovi, ktorý na svojej farme chová pár zvierat. A keďže ich je tak málo, že ich môže spočítať na prstoch jednej ruky, dal im mená: Jeden, Dva, Tri, Štyri a Päť (deti ich môžu na prštekoch ukazovať). Okrem nich mal za stodolou malý strom, ktorý volal Strom.


Farmár sa o svoje zvieratká dobre stará, každý deň ich kŕmi a čistí im stodolu. Každý večer, keď mal prácu dokončenú, vráti sa domov, sadne si do svojho obľúbeného kresla, popíja šálku dobrého čaju a zaje si chlieb s medom.


Jedného večera, unavený viac ako inokedy, zívajúc vykríkne: 
Veď sú skoro Vianoce a snehu niet! 
Na to tvrdo zaspí. A kým spí, snehové vločky ho jemne prikryjú ako biela perina... 

Tu už deti otvárajú zasnežené okienka, pod prvým sa ukrýva spiaci farmár, pod ostatnými postupne zvieratá - Jeden (koník), Dva (krava), Tri (ovečka), Štyri (prasa) a Päť (kohút). 
Päť zvieratiek, päť okienok.

Keď sa farmár zobudí zistí, že sneh sa mu iba nesníval, ale vonku naozaj nasnežilo. V tom si uvedomí, že na niečo zabudol. Rýchlo sa oblečie, cez plece si prehodí vrece, pod pazuchu zastrčí škatuľu a uteká k Stromu. Zvieratká pozorujú ako farmár strom zdobí a ten keď skončí zvolá: Veselé Vianoce! 







na strome je lesklá fólia


Dream Snow
Text a ilustrácie: Eric Carle
Penguin Group, 2015


Eric Carle´s Dream Snow - Pop-Up Advent Calendar


A tu ho máme. Adventný kalendár ku knihe Dream Snow v štýle Pop-Up. Po jeho otvorení vám srdiečko poskočí. Je to pekný kolos, rozložený má rozmery 60x30 cm, na výšku cca 22 cm. Som veľmi zvedavá čo naň Mimi povie, no verím, že sa jej bude páčiť, bude ho celý hladkať a kochať sa ním.

Pod 25 okienkami sa ukrývajú rôzne predmety z príbehu o farmárovi vrátane 5 darčekov, ktoré treba umiestniť do 5 krabíc pod stromčekom. Takže deti si opäť precvičia počítanie. Zvyšok tvoria ozdoby, ktoré sa na stromček zavesia, pod posledným okienkom je ukrytá hviezda patracia na jeho vrch.

Trochu škoda, že sa krajiny odlišujú svojimi vianočnými tradíciami a okienok v kalendári je 25, no predpokladám, že Mimi bude netrpezlivá, otvorí všetky okienka naraz a bude dokola stromček ozdobovať a odzdobovať a nebude sa trápiť nejakým počítaním dní.




Eric Carle´s Dream Snow
Pop-Up Advent Calendar
Chronicle books, 2008


Komentáre

  1. Waw to je krááásne, kde si prosím ťa na to narazila?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na bookdepository :-) Som si dala do lupy advent calendar a hneď ma zaujal :-) Potom som po nete pozerala ukážky a skrátka neodolala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ach ženská, kde ty na to chodíš, že furt niečo takéto super vyhrabeš :-) Krásny je, Mimi má určite radosť z neho :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Má! :-D Knihu sme už čítali snáď 150x a kalendár ozdobuje a odzdobuje presne ako som predpovedala :-D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára