Preskočiť na hlavný obsah

Jen Wainwright: Kde jsou surikaty?

A sme pri poslednej z trojice obrázkovo-hľadacích kníh z môjho balíčka. Tieto som vzala rovno dve, pretože sa mi hneď zapáčili surikaty na obálke. Jednu pre Mimi a tú druhú pre vás, ktoré/í ma čítate. Stačí sa zapojiť do súťaže - podmienky nájdete na konci tohto článku.


Hlavnými aktérmi knihy Kde jsou surikaty? je rodinka bláznivých a zároveň milých surikat. Vyberú sa na cestu okolo sveta - navštívia Moskvu, Sydney, Londýn, Benátky, ale aj Gízu, Bangkok, Santa Cruz, či Marrákeš. Spolu 17 miest. Úlohou detí je na každej dvojstránke nájsť 10 surikat. Znie to jednoducho, no pozor! Surikaty sú majstrami prestrojenia :-) A popri ich hľadaní sa aj naučia čo to o miestach, ktoré surikaty navštívili.


Na začiatku knihy nájdete pár faktov o surikatoch, aj o jednotlivých členoch tejto dobrodružstvo milujúcej rodinky. Dozviete sa napríklad, že rady počúvajú Beatles a pozerajú film Surikata na rozpálenej plechovej streche :-) 
Pokiaľ by si deti nevedeli dať pri hľadaní surikat rady, na konci knihy nájdu riešenie aj s doplňujúcimi úlohami.
























Jen Wainwright: Kde jsou surikaty?
Ilustrácie: Paul Moran, Steve Wiltshire, Simon Ecob
Grada, 2012

A teraz sľúbená SÚŤAŽ :-) 
Vašou úlohou je do komentu pod tento článok napísať ako svoje deti vediete k čítaniu. Pridať môžete aj tipy na knihy, ktoré doma momentálne najradšej čítate a mohli by sa páčiť aj ostatným deťom.

1.9.2015 Mimi vylosuje jeden, ktorý vyhrá knihu Kde jsou surikaty?

Prosím, svoje príspevky píšte pod menom alebo nickom. Anonymné nebudú zaradené do losovania (to by sa mi ťažko určoval výherca). Ďakujem za pochopenie :-)


Komentáre

  1. Syna vedu ke čtení asi hlavně tou hordou knih, mezi kterými vyrůstá. Zatím se mi celkem daří, akorát nevím, kam to tak za pět let všechno dáme, už dneska se to do jeho knihovničky nevejde... Aktuálně čteme nejvíc Krtka a autíčko.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Deti vediem k čítaniu jednak množstvom kníh, ktoré majú k dispozícii, ale aj pravidelnými návštevami knižnice, kde si môžu povyberať čo chcú, a predovšetkým spoločným časom venovaním čítaniu. Bez toho by to asi nefungovalo :-) Aktuálne sa u nás trochu viac prispôsobujeme mladšiemu synovi, a tak vedú najmä obrázkové knihy a kratšie básničky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Neviem, či je to moja zásluha, alebo by moje dcérky boli také veľké čitateľky aj samé od seba, ale knižky sú súčasťou nášho společného času od narodenia a takisto (aj vďaka všelijakým blogom a internetovým skupinám :) nám pekné detské knižky stále pribúdajú. Je to potom radost čítať si spolu. Super je, že malej pred spaním číta už aj ocko, ktorý je vo svojom živote a vždy aj bol totálny nečitateľ.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dceru vediem k čítaniu,lebo si pamätám aky nádherny svet sa vdaka knihám otvoril mne.Má jedenást mesiacov a už teraz si rada pozerá knižky,v tomto veku vedu u nás okienkove,vdaka ktorym si precvičuje aj jemnu motoriku.Každy den si prečítame aj moju oblubenu z detstva Môj Macik ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adama vediem k čítaniu, celkom prirodzene. Od narodenia boli knihy súčasťou jeho "hračkárskej výbavy" a sú súčasťou jeho života aj naďalej, lebo je nimi obklopený (aj zásluhou toho, že obaja s manželom sme čitateľskí maniaci :-D), lebo si ich spolu s ním čítame, lebo nás vidí čítať si, lebo kniha proste patrí do nášho života presne tak, ako jedlo, či spánok. No a naša momentálne najobľúbenejšia kniha je O kozliatkach a Sutejevove nesmrteľné ... Rozprávky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vilmu a teraz už aj malinkú Milu vediem k čítaniu tým, že čítame :-) Vyberám a nakupujem kvalitné knihy, chodíme do knižnice, ukazujem im ako sa máme o knihy starať. Ja s mužom sme si pri večernom čítaní veľmi obľúbili Medvedíka Pú (A.A. Milne), sú to krásne, poučné a aj vtipné príbehy. A dcéra má veľmi rada veľké stroje, tak má najobľúbenejšiu Veľkú knihu o veľkých strojoch (Svojtka) a s veľkým záujmom číta aj O krtkovi, ktorý chcel vedieť, kto sa mu vykakal na hlavu :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. jeej, krásna knižka! U nás momentálne vedú Potulky, knižky o Barborke, husa Líza, O troch prasiatkach. Máme aj mnoho knižiek z môjho detstva medzi ktorými si tiež našla obľúbené, Mechúrik Koščúrik a Janko Hraško :) K čítaniu sa vedie sama, ja len pomáham s výberom a slúžim ako nakupovač a predčítač :) Chvalabohu miluje knihy rovnako ako ja.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. U nas je to klasika, citame my, chce aj ona :-) chodime do kniznice, knihkupectiev. Momrentalne ma rada Calvina a chcem kupit Potulky.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. U nas sa proste cita. Vela a vsade. Citam ja, cita manzel, citame detom. Obcas uz citaju aj same, ale len obrazky. Odist z domu bez knizky ani nevieme. Vsade nejaku/nejake tahame :). Momentalne je u nas favorit Kazo a Tulletova The game of shadows.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mám tri deti a od malička im pred spaním čítam knihy. Takto som naviedla na čítanie najstaršieho syna, ktorý si samozrejme potreboval niektoré knihy prečítať aj osobne. Dcéra bude čoskoro prváčka a verím, že ju čítanie tiež chytí. Zatiaľ knihy len pozerá, prípadne jej prečítame my. Podobne aj najmladší syn. Kníh máme doma požehnane, nové a veľa kníh aj zachovaných z môjho detstva. Teraz napr. čítame Zbojníkova dcéra Ronja od Astrid Lindgrenovej.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. U nas sa to tiez vyvinulo nejak prirodzene, ze deti miluju knizky. Urcite zavazi to, ze si od malicka s nimi vela citame a vidia si citat aj nas... A casto chodime do knihkupectiev, kde si vyberame knizky (radsej nepozeram, kolko by ma to vyslo na internete, lebo ono to nema to iste caro pre deti, ked kurier prinesie knihy v krabici :-))
    teraz mame indiansku temu, tak citame Moj dedko, rychly sip, a dve knizky onindianskych legendach z bookdepository.
    Inak myslela som, ze mame kopu hladacich kniziek a dalsiu nepotrebujeme, ale tato vyzera tak dobre, ze ju hmed idem objednat (ak teda nevyhrame ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. My sme začali s "čítaním" staršiemu synovi ked sme potrebovali, aby odsedel na nocniku asi okolo roka. Odvtedy ho knihy bavia a niekedy mam pocit, ze by dokázal sedieť pri mne aj cely den, kebyže mu čítam knihu. Momentálne ma 3,5 a bavia ho klasické rozprávky o rytieroch a princezničkach. Momentálne mame pred spaním dobsinskeho ľudové rozprávky. Tu mladšiu bavia potulky a ta kniha co posiela ZOO zvieratká a žiadne nevyhovuje až pošle PSA, ...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Barbora Pospíšilová30. augusta 2015 o 23:10

    Protože máme rádi knížky, snažíme se, aby je měl rád i náš syn. A tak teď místo knih pro sebe nakupujeme knížky hlavně pro něj a místo do dospělého oddělení knihovny chodíme do dětského. A myslím, že se nám to docela daří, knížky jsou jeho nejoblíbenější "hračka" a "čte" rád. Momentálně vyhrávají Dopravní prostředky s otevíracími okénky a před spaním Příhody včelích medvídků Jiřího Kahouna.
    P.S. Děkuji za Váš blog, našla jsem tu tipy na další knížky, které "nutně" potřebujeme:) Těším se na další!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Deti vediem ku knizkam od malicka. Sadnem si s nimi, pozeram, listujem... Vzdy som sa snazila citat aj text. Postupne dcera vydrzala pocuvat viac textu. Dnes ma 5 a citala by cele hodiny.
    Snazim sa vyberat zaujimave knizky. So starsou citame stale nieco ine. Naposledy ju zaujal Emil z Lonebergy, Mach a Sebestova. Chytili ju aj klasicke rozpravky od Bozeny Nemcovej.
    A mladsia stale pozera do Potuliek.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Naše obe deti vedieme spolu s manželom ku knihám a čítaniu tým, že si čítame:) Dnes náš 4,5 ročný syn Lukáš povedal polročnej sestričke "Poď Nataška, budem Ti čítať". Nasadil turtles okuliare na oči a "čítal". Mňa to tak dojalo...Vymyslel jej pekný príbeh a teším sa na ďalšie:)
    Tipy na knihy od nás - Krtko v meste, Bubáčik, Guľko Bombuľko, Čarovné príbehy dvoch medvedíkov, Básničky do detskej izbičky.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Dlho som pred spaním dcérkam čítať nemohla. Len cez deň. V opačnom prípade mali hrozné sny, prežívali príbeh, ale nie tým fajn spôsobom -báli sa. No teraz, keď dvojičky majú už 3 roky a seniorka čerstvo dovŕšila 6 rokov, čítanie večer zbožňujú. A ja si to konečne užívam s nimi. :) S knižkami vyrastajú odmala. Za najlepšie považujú tie, ktoré si čítam ja (čím hrubšie, tým dospeláckejšie). Takto minule sedeli pred slovníkovm a tvárili sa veeeľmi dôležito. Chodím s nimi do knižníc (mestkej a aj vedeckej), do kníhkupectiev. Treba začať odmala. :) Najobľúbenejšie sú momentálne knihy od Kristy Bendovej (Osmijanko, Čačky-hračky), od Daniela Heviera (Nám sa ešte nechce spať, Hovorníček), od Gabiky Futovej (Naša mama je bosorka, Nejdem a basta!), potom tri knižky O malej princeznej, Knížka od Hervé Tulleta, alebo klasické slovenské rozprávky (O 12 mesiačikoch, Popoluška, Šípková Ruženka a pod.), ako aj staré a známe leporelká - Hodinky, Môj macík, Mačiatko, či Mechúrik koščúrik, Deduškova rukavička... a pod.
    Ale o inom som chcela - že konečne chcú, aby som čítala aj niečo iné (z čoho sa teším hlavne ja) - po klasike Maťko a Kubko, Puf a Muf a Danka a Janka príde na rad Malá bosorka, Básničkový karneval, Najmenšia rodina na svete, Láskavé rozprávky, ale aj Gruffalo, Mimi a Líza a iné.
    Preto uvítam aj hravé knižky, nie iba na počúvanie, ale aj s fajn ilustráciami, ktoré sú v takomto detskom veku mimoriadne dôležité.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára