Preskočiť na hlavný obsah

Petr Horáček: The Fly

Walker Books, 2011


Neviem ako u vás, ale u nás horáčekmánia pokračuje :-) Najnovšie vďaka jeho knihe The Fly.


Možno si teraz poviete: „Fuj! Kniha o muche. Prečo ju preboha kupovala?“ :-) 

1. Lebo sa mi páči pozadie vzniku a vydania knihy. Petr Horáček na svojom blogu píše, že mu trvalo niekoľko rokov, kým sa mu podarilo jeho vydavateľa presvedčiť aby túto knihu vydal, nakoľko ten argumentoval, že ľudia nemajú radi muchy a preto nebudú kupovať knihy o muche. Petr Horáček to chápe, ale paradoxne práve o tom kniha je. O tom, aké ťažké je byť muchou. 






2. Blíži sa čas nášho odchodu na dovolenku k moru. Samozrejme veľmi sa na ňu tešíme a tak sa v poslednom období o nej často rozprávame. Mimi si zrazu spomenula na jednu muchu, ktorá jej minulý rok počas poobedňajšej siesty nedala spať. No chápete to? Toto si zapamätá z celej dovolenky? A navyše sa múch začala báť. Takže som si povedala, že prišiel čas na objednanie The Fly :-)



A dobre som urobila! 
The Fly je nesmierne vtipná kniha a spôsob, akým Petr Horáček muchu zobrazil je kúzelný. Jeho mucha vyzerá realisticky, no zároveň pôsobí veľmi milo. 
Celý príbeh je podaný z pohľadu muchy. Na začiatku sa predstaví ako mucha domáca, ktorú však ľudia doma radi nemajú a ďalej rozpráva ako vyzerá jej bežný deň. 
Už pri raňajkách ju chce chlapec trafiť veľkou modrou plácačkou. Neúspešne. Naša mucha sa našťastie letovými cvičeniami udržuje v kondícii a tak sa jej vždy podarí včas uletieť. A nielen, že ju ľudia chcú odohnať, no ani zvieratá ju nemajú veľmi v láske. Každý deň pred obedom zaletí ku kravám, ktoré jej nesmierne voňajú, no tie sa ju snažia chvostom odohnať. Tiež ju skoro zjedla žaba a takmer ulovil vtáčik. Obaja v jeden deň! Mucha nechápe prečo je okolo nej toľko rozruchu a prečo sa stále ocitne v nejakom probléme.


A ako vníma príbeh o muche naša Mimi? Napriek jej strachu z múch, kniha sa jej nesmierne páči, smeje sa a každý večer sa teší, že si ju prečítame. 
Mimi má rada keď sú veci v knihách zobrazené dolu hlavou a The Fly jednu takú stránku má - keď ide chlapec raňajkovať a myslí si, že muchu plácačkou dostal, no tá včas uletela a pozoruje ho zo stropu (viď foto hore). Tiež sú v nej dve stránky s namaľovanou veľkou modrou plácačkou, ktorou môžete muchu v knihe akože trafiť. A to vám poviem, Mimi triafa ostošesť! Už sa múch nebojí. 






Dnes sme v domácich potrebách kúpili plácačku. Mimi s ňou celý deň zabíja imaginárne muchy. Hrozné, ja viem! Výchovná funkcia tejto knihy nás proste minula.

Komentáre