Preskočiť na hlavný obsah

Čmáranica a Machuľa

Dobieham restíky, plním si túžby...
Ilustrátorku, grafickú dizajnérku a režisérku animovaného filmu Petru Štefankovú už nejaký čas sledujem na Instagrame. Jej práce sú jedinečné, nezameniteľné, výrazné. Očarili ma.
Preto som našu knižnicu musela rozšíriť o knižku Čmáranica a Machuľa, ktorú vymyslela a ilustrovala.


Hlavnými hrdinkami príbehu sú, ako už určite tušíte, Čmáranica s Machuľou. Jedného dňa sa objavia na stene pod mostom. Ľudia, ktorí chodia okolo, sa hnevajú. Hovoria, že na peknú stenu nepatria žiadne čmáranice, ani machule. Preto sa naše hrdinky vyberú hľadať miesto, kam by mohli patriť. Lenže, nie je to jednoduché.
Najprv skúšajú Peťkov zošit v školskej taške, potom tabuľu v jeho triede. No nikde ich nechcú.


Čo myslíte, podarí sa im nájsť to pravé miesto? Samozrejme, áno! Dokonca ich tam budú chodiť ľudia obdivovať. No viac nebudem prezrádzať, ako sa to celé skončí si už budete musieť prečítať sami.


Čmáranica a Machuľa je útla interaktívna knižka so zábavným príbehom, ktorý si môžu deti dotvoriť podľa seba. Pritom si trošku potrénujú aj jemnú motoriku. Priznávam však bez mučenia, Mimi sa ilustrácie natoľko zapáčili, že odmietla do knižky urobiť čo i len čiarku a mne to nevadí.


Knihu otextovala Mária Štefánková, autorka mnohých detských rozprávok a básničiek. S Petrou Štefankovou (podobnosť ich priezvisk je len milá náhoda) spolupracovala na svojej knihe My už vieme všeličo. 
Už teraz viem, že aj tú budeme potrebovať. Mimi by si ju pomaly mohla čítať sama.


Petra Štefanková vystavuje svoje práce po celom svete, získala za ne mnoho ocenení. Preto asi nikoho neprekvapí, že knižka Čmáranica a Machuľa získala ocenenie IBBY - Najlepšia detská kniha jari 2018.


Čmáranica a Machuľa
Text: Mária Štefánková
Námet a ilustrácie: Petra Štefanková
Počet strán: 32
Slovart, 2018

Komentáre