Preskočiť na hlavný obsah

Claude v meste

Na sériu o roztomilom a vtipnom psíkovi Claudovi, zbláznenom do baretiek, som sa veľmi tešila. U našich českých susedov totiž vyšli skoro všetky diely a síce s českými knihami s Mimi problém nemáme, predsa len v rodnom jazyku sa vždy lepšie a ľahšie číta.

Tvorcom tejto série kníh je mladý anglický spisovateľ a ilustrátor Alex T. Smith. Za svoje detské knihy stihol získať niekoľko ocenení a boli preložené do viacerých jazykov.


Kniha Claude v meste obsahuje dva príbehy. 
V prvom zažije Claude so svojou kamoškou, ponožkou Smraďoškou (ktorá je špinavá a smrdí trocha ako syr), dobrodružstvo v meste, kde úplne neplánovane pomôže chytiť zlodejku umenia. 
V druhom príbehu Smraďoška ochorie, preto ju Claude vezme do nemocnice. Opäť sa nechtiac zamotá do nepravdepodobnej situácie - stane sa z neho lekár.


V oboch príbehoch nie je núdza o vtipné momenty. Ak obľubujete anglický humor, pri Claudovi si prídete na svoje. Alex T. Smith pekne namiešal textovú a obrazovú časť. 
Kým samotný príbeh by sa dal charakterizovať ako milý, napísaný detskými očami, ilustrácie ho dotvárajú takým spôsobom, že sa s deťmi musíte usmievať od začiatku po koniec. 


Niektorí dospelí kritizujú a sú pohoršení, že autor v ilustráciách použil napríklad dámske spodné prádlo a sochu - nahý zadok, že kniha pre deti by sa bez toho zaobišla, že je to hlúpy a lacný humor. Čiastočne s týmito názormi súhlasím, no zároveň musím jedným dychom dodať, že aj v tomto prípade humor autor vyvážil. V knihe nájdete sofistikovaný humor aj iróniu a nad tou musí už detská hlavička inak pracovať. 
A možno práve vďaka tejto kombinácii kniha baví deti aj dospelých.


Séria Claude je vhodná pri prechode od tzv. picture books ku klasickým knihám. Textu nie je veľa, dobre a ľahko sa číta, dej má spád, takže rýchlo plynie, kniha je preto vhodná pre prvých samostatných čitateľov.
Aj typom ilustrácií dáva táto séria na známosť, že je pre väčšie deti, čo moja Mimi oceňuje, lebo už chce čítať knihy pre veľkáčov. Čierno-biele ilustrácie s farebným akcentom červenej sú milé, zaujmú pohľad a pointujú humor.


Mimi sa do roztomilého psíka Clauda, v červenom pulóvriku a s baretkou na hlave, zaľúbila na prvé prečítanie. V prvom rade sa tešila z toho, že Claude je pes, pretože psíkov zbožňuje a ako som spomínala vyššie, už vyhľadáva knihy pre väčšie deti, vyslovene si niekedy pýta čierno-biele ilustrácie, potrebuje viac textu v knihách a vydrží počúvať aj keď na strane žiaden obrázok nie je. 
V knihe ju najviac rozosmiala epizóda, v ktorej Claude meral chorej Smraďoške teplotu banánom. 


Ak vás kniha zaujala, mám pre vás dobrú správu, v septembri vyjde druhý diel Claude na vidieku a v novembri Claude na horách.






Claude v meste
Text a ilustrácie: Alex T. Smith
Stonožka, 2018


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Stonožka.

Linky použité v článku sú affiliátne, za podporu ďakujeme!

Komentáre