Preskočiť na hlavný obsah

Imro Weiner-Kráľ: Príbehy kocúra Mineta

Pozadie vzniku kníh autora Imra Weinera-Kráľa je skutočne zaujímavé a uvádza sa priamo v anotácii: 

Príbehy z tejto knižky vymyslel a hlavne namaľoval Imro Weiner-Kráľ. Pôvodne boli určené iba jedinému čitateľovi – malej dcérke Elise.
Po februári 1948 spadla na hraniciach železná závora a na jednej strane sa ocitol otec, a na druhej dcéra s mamou. Otec Imro sa snažil za nimi do Francúzska dostať oficiálne, a keď to nešlo, tak aj ilegálne. Nepodarilo sa mu to, zadržali ho na hraniciach a niekoľko mesiacov strávil dokonca vo väzení. Keď ho prepustili, usiloval sa udržiavať s Elise kontakt aspoň listami a aby bol malej dcérke bližšie, tak pre ňu písal a maľoval príbehy, ktoré jej postupne v rokoch 1953 až 1956 posielal.
Elise je už dávno dospelá. Aj keď žije a pracuje v Paríži, má Slovensko veľmi rada. Všemožne pomáha pripraviť monografiu jej otca – významného maliara. Vydavateľ chcel v tejto veľkej knihe pôvodne ukázať iba zopár obrázkov z príbehov, ktoré si ešte z detstva opatrovala, ale keď ich videli, aké sú čarovné a vtipné, rozhodli sa, aj so súhlasom Elise, vydať ich samostatne a to v niekoľkých knihách. V tejto prvej knihe je hlavným hrdinom kocúrik Minet, ktorý sa neskôr pravidelne objavuje i v ďalších príbehoch. Formát knihy je prispôsobený skutočnej veľkosti obrázkov, tie však museli trochu upraviť. Rovnako upravovali texty, ktoré francúzskemu originálu – súčasti obrázkov, nie celkom zodpovedajú.

Dúfame, že táto knižočka zaujme a poteší každého čitateľa rovnako ako jej tvorcov pri jej príprave.




Kniha Príbehy kocúra Mineta obsahuje šesť príbehov, ktoré ostatným zvieratkám z dvora číta biely kocúr menom Minet. Ide o príbehy s vtipným obsahom a poučným koncom, podčiarknuté peknými ilustráciami. Na každej strane je pár riadkov textu tak ako to máme s Mimi rady. 


Vizuálne aj na omak vás kniha príjemne prekvapí kvalitným spracovaním. Rozmerovo je ideálna do detských rúčok. Určite môže byť krásnym darom, ktorý poteší rovnako dieťa ako aj dospelého nadšenca pre detskú knihu.



Ako ste sa dočítali v anotácii, ide o 60 rokov staré príbehy a tak treba ku knihe Príbehy kocúra Mineta pristupovať. Cítiť z nich dobu, v ktorej boli písané a verím, že nie každému rodičovi sa môže páčiť napríklad príbeh O dvoch bratoch, v ktorej padne výprask na zadok. 


S Mimi vždy prečítame celú knihu na jeden šup. Najradšej má piaty príbeh O múdrom vojakovi a lakomej starene. Ešte dlho po prečítaní sa smeje ako vojak prešiel starene cez rozum.


Páči sa mi ako kniha Príbehy kocúra Mineta podnecuje k premýšľaniu. Mimi sa aktívne zapája a rozoberá všetko čo čítame. Ilustrácie Imra Weinera-Kráľa ju v tom len podporujú. Teším sa, že sme práve touto knihou obohatili našu detskú knižnicu.








Príbehy kocúra Mineta 
Rozprávky pre Elise
Text a ilustrácie: Imro Weiner-Kráľ
Petrus, 2016


Kniha získala ocenenie: Najlepšia a najkrajšia detská kniha jari 2016.


Komentáre

  1. aňo - nádherná knižočka. Pojinko je úplne hotový z tejto knižočky. A musí Vám pochváliť krásny blog.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :-) My zas chodíme na návštevu k Pojinkovi :-)

      Odstrániť
    2. Pojinko nemohol nezrecenzovať túto špeciálnu knižočku. Neodolal :) Ale keďže Vám patrí prvenstvo a Vaša recenzia je lepšia, uviedol som aspoň v článočku odkaz na tento kúzelný blog.

      Odstrániť
    3. Ďakujem krásne za zdieľanie a s tým blogovaním si veru nie som až taká istá :-)
      Tieto moje výtvory ani nevolám recenzia, je to len spísanie subjektívnych dojmov a zážitkov zo spoločného čítania s Mimi :-)

      Odstrániť
  2. "výchova"na diaľku musela byť pre oboch bolestná, ale zasa týmto vďačíme za krásne príbehy, ktoré sú nadčasové

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára