Preskočiť na hlavný obsah

Daniela Krolupperová: Zákeřné keře

Poviem vám pravdu hneď na začiatku. Zákeřné keře som kupovala pre seba. Zamilovala som sa do ilustrácií Evy Chupíkovej na prvý pohľad. Až keď som sa na ne na internete dosýta vynadívala, začala som bližšie zisťovať obsah tejto rozprávkovej knihy.


Príbeh začína jednej noci, kedy sa začali diať veľmi zvláštne veci. Víly, ako každú noc, tancovali v lese pri jazere, no táto noc bola nezvyčajne temná. Keď vežové hodiny odbili polnoc, víla Vincencia padla na zem. Na hlave mala veniec z rôznych vetvičiek a rastliniek. Vodný škriatok, ktorý nešťastným vílam pribehol na pomoc, sňal Vincencii veniec z hlavy. Tváril sa pri tom veľmi vážne a ticho vílam povedal, že zlý čarodejník Rulík zaklial Vincenciu kúzlom večného spánku a keď sa im kúzlo nepodarí prelomiť, víla sa už nikdy neprebudí a jej tieň bude navždy slúžiť zlému čarodejníkovi. Jediný spôsob ako sa dá kúzlo zlomiť je vrátiť každú vetvičku naspäť škriatkovi, ktorý v kríku žije. Keď škriatkovia dostanú späť svoje vetvičky, vezmú si naspäť aj jed. 


Víly sú veľmi neštastné pretože okrem zlatého dažďa nepoznajú žiadnu rastlinku z venca. Škriatkovia im však pomôžu. Zažijú pritom veľa dobrodružstiev a ako inak, všetko nakoniec dobre dopadne.


Deti sa nenásilnou formou čítania pútavej rozprávky zoznámia s rôznymi jedovatými rastlinami, aby vedeli, ktorých sa majú vyvarovať. Na konci každej kapitoly sú otázky, ktoré im majú pomôcť upevniť si nové vedomosti (ja síce tieto otázky v detských knihách neobľubujem, no tu sú celkom na mieste) a samozrejme každá rastlinka je aj názorne zobrazená už spomínanými nádhernými ilustráciami Evy Chupíkovej.


Autorkou knihy je Daniela Krolupperová, prekladateľka, novinárka a spisovateľka, ktorá za detské knihy v rokoch 2003 a 2006 získala v ČR Cenu učiteľov.

Ak sa vám kniha Zákeřné keře zapáčila tak ako mne, viac náhľadov z nej si môžete pozrieť napríklad tu.




Zákeřné keře
Text: Daniela Krolupperová
Ilustrácie: Eva Chupíková
Portál, 2015

Komentáre

Zverejnenie komentára