Preskočiť na hlavný obsah

Elephant

Keď bola Mimi menšia, knihy od Petra Horáčka boli jedny z jej najobľúbenejších. 
Doma máme celkom slušnú zbierku, o niektorých som na blogu písala TU
Vďaka projektu Prečítané leto sa dokážem nakopnúť k tomu, aby som napísala o knihách, na ktoré sa už dávno chystám a kniha Elephant krásne zapadá do témy O priateľstve
Jej príbeh je o imaginárnom priateľovi slonovi.


Vnúčik chce hrať futbal, ale starý otec aj stará mama sú zaneprázdnení. Preto si chlapec vymyslí kamaráta Slona, s ktorým môže robiť to, po čom túži. Pri hre na záhrade však zničia kvetinový záhon, v predsieni rozbijú vázu, v kúpeľni urobia malú potopu, v kuchyni rozlejú pomarančový džús a zjedia koláčiky. A starí rodičia mu vôbec neveria, že všetko spôsobil Slon. Navyše nie je vôbec pekné všetko zlé zhadzovať na najlepšieho priateľa. 
Chlapec chce byť preto chvíľu sám. 
Nakoniec však všetko dobre dopadne. A starý otec dokonca uverí, že Slon existuje!


V určitom období si niektoré deti vysnívajú imaginárneho priateľa, s ktorým môžu prežívať čokoľvek. Je pochopiteľné, že imaginárne priateľstvo má oproti tým reálnym kopu výhod. Tak napríklad, imaginárny priateľ robí iba to a hrá sa iba hry, ktoré sa chce hrať dieťa. To má nad imaginárnym priateľom úplnú kontrolu. Imaginárny priateľ je najväčším dôverníkom dieťaťa, neprezradí žiadne tajomstvo. 
Ale tiež môžu všetku zlobu zhodiť práve na imaginárneho kamaráta. Je to preto, že deti ešte nedokážu prijať zodpovednosť za svoje činy. Aj vďaka imaginárnemu priateľovi sa to môžu naučiť rovnako, ako hlavný hrdina knihy Elephant.








Elephant
Text a ilustrácie: Petr Horáček
Walker Books, 2009



Komentáre