Preskočiť na hlavný obsah

Malý Macko

Americká spisovateľka s dánskymi koreňmi Else Holmelund Minarik napísala pred viac ako šesťdesiatimi rokmi sériu Malý Macko, ktorú si obľúbili deti po celom svete. 
Za ten čas nestratila nič zo svojho čara. 

Ide o krátke príbehy macka, jeho rodiny a priateľov, ktorí sa správajú ako ľudia. 
Pri čítaní budú výmysly malého Macka povedomé všetkým rodičom.
 Séria má spolu šesť kníh, všetky ilustroval skvelý Maurice Sendak (Kde žijú divé zvery) až na poslednú, tú ilustrovala Dorothy Doubleday. 

Séria Malý Macko bola neskôr spracovaná do podoby animovaného TV seriálu aj celovečerného filmu.




V slovenčine prvé dva diely nedávno vydalo o. z. Slniečkovo ako Malý Macko a Macko ocko prichádza domov. Každá knižka obsahuje štyri príbehy, 
Poďte spolu so mnou do nich teraz nahliadnuť.


Malý Macko


Knižka Malý Macko ukrýva príbehy nasiaknuté detstvom, sú láskavé a hravé. Napriek jednoduchému textu, ktorý autorka prispôsobila začínajúcim čitateľom, ním dokázala zobraziť krásu a nežnosť vzťahu medzi Mackom a jeho mamou.


S Mimi sme túto knižku čítali niekoľkokrát, no zakaždým sa musíme na výmysloch Macka smiať (pričom v duchu obdivujem trpezlivosť a miernosť jeho mamy).
V príbehoch okrem Macka, jeho mamy, ktorú volá Macko Mamka, vystupujú aj jeho priatelia Kvočka, Kačka a Mačička.


Ako som písala vyššie, knihu tvoria štyri príbehy: Čo si Macko oblečie, Narodeninová polievka, Macko letí na mesiac a Mackovo želanie. 
Každý jeden sme si s Mimi obľúbili a keby ste sa jej opýtali, ktorý je pre ňu ten naj, nevedela by sa rozhodnúť a povedala by, že všetky. 
Pre mňa je však ten prvý, Čo si Macko oblečie, ten najmilší a preto som sa rozhodla ho sem vložiť, aby ste si ho mohli prečítať a získať tak predstavu aká táto knižka je.








Macko Ocko prichádza domov


V druhej knižke, Macko Ocko prichádza domov, sú príbehy sofistikovanejšie, viac na zamyslenie a ako už samotný názov napovedá, okrem Macka a Macko Mamky v nej vystupuje aj Macko Ocko. (Mimi sa zamýšľala prečo sa volajú práve takto a prišlo jej to zábavné).

Z tejto druhej knižky som sa rozhodla ukázať zopár ilustrácií, ktoré sú naozaj krásne, dotvárajú príbehom atmosféru, je radosť na ne pozerať.





Knižky majú papierový prebal, pod ním vyzerajú takto:



Obe knihy majú väčšie písmenká a širšie riadkovanie. Ideálne na prvé čítanie. 
Príbehy je však možné čítať s deťmi už od dvoch rokov.


Priznám sa, že sa na tieto knižky neviem vynadívať. Ilustrácie, kvalitný papier, väzba a ten prebal!  Mimochodom, práve obálka beťárka spôsobila, že v knihách je uvedený rok vydania 2017, no na pulty kníhkupectiev sa dostali až v tomto roku.





Malý Macko
Macko Ocko prichádza domov
Text: Else Holmelund Minarik
Ilustrácie: Maurice Sendak
Počet strán: 64
Slniečkovo, 2017



Komentáre

  1. Dobrý deň, neviete mi prosím povedať, či už všetky vyšli aj v slovenčine? Našla som totiž len 5 (Malý macko, Maco ocko prichádza domov, Macko na návšteve, Malý macko a Emília, Bozk pre malého macka). Vedeli by ste mi prosím poradiť? :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára