Preskočiť na hlavný obsah

Stromy

Novinka od autorov obľúbenej knihy Včely, ktorá u nás vyšla minulý rok.
Stromy je veľkoformátová kniha, ktorej očarujúce farebné ilustrácie dodal poľský grafik, dizajnér a ilustrátor Piotr SochaText ku knihe zostavil doktor prírodných vied Wojciech Grajkowski


Stromy môžeme zaradiť medzi moderné náučné detské knihy, ktoré majú vysokú výtvarnú hodnotu a zároveň fakty podané hravou formou, vďaka čomu ich deti prijímajú spontánne a prirodzene.


Autori nás pozývajú nahliadnuť do sveta stromov a ich obyvateľov. Ukážu nám najstaršie, najhrubšie a najvyššie stromy, ich silu a schopnosť prežiť stovky rokov, pokiaľ do ich života nezasiahne napríklad taký človek. 


Ukážu nám, že v dejinách ľudstva je práve drevo dôležitým materiálom, z ktorého sa už v minulosti stavali stavby, dopravné prostriedky, vyrábali zbrane, masky, hudobné nástroje, umelecké diela, ale aj nástroje dennej potreby.


Posvietili si aj na obyvateľov stromov, ktorí v ich korunách našli domov, potravu, útočište... Je to fascinujúci pestrý svet rôznych živočíchov, vtákov, plazov a hmyzu.


Mimi upútali krásne farebné ilustrácie, nadšenie v nej vyvolali rôzne podoby stromov, uchvátili ju najmä endemity a baobaby. Tiež originálny vzhľad koreňov niektorých stromov a potom najmä možnosti maskovania, ktoré stromy živočíchom poskytujú. V tomto u nej viedli modlivky, kobylky a pakobylky a ich schopnosť vziať na seba podobu listov - zelených, uschnutých, dokonca poškodených.
Nahnevala sa pri ilustrácii zobrazujúcej triumf“ drevorubačov, ktorí zničili sekvojovec mamutí, očaril ju obrázok pralesa, podľa jej slov ju doslova vtiahol do seba. 
Ďalej ani nebudem pokračovať, lebo ako tak nad tým pri písaní týchto riadkov uvažujem, na každej strane našla niečo, čo ju ohúrilo a chcela o tom vedieť viac.


Keďže bolo naozaj ťažké vybrať ukážky z tejto krásnej knihy do môjho článku, rozhodla som sa zvoliť nasledovnú stratégiu: vyfotila som strany, ktoré moju knihomilku oslovili najviac.


















Stromy
Text: Wojciech Grajkowski
Ilustrácie: Piotr Socha
Preklad: Zuzana Fajth
počet strán: 80
Slovart, 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Komentáre