Preskočiť na hlavný obsah

Príbehy na dobrú noc pre Rebelky

Príbehy na dobrú noc pre rebelky je inšpirujúca kniha určená pre dievčatá, ktorú si so záujmom prečítajú aj ich mamy. Je dôkazom, že nielen muži, no i ženy dokážu vykonať veľké veci.


Kniha obsahuje 100 príbehov o výnimočných ženách, ktoré zmenili históriu. Napriek ťažkostiam, ktoré im spoločnosť plná stereotypov kládla pod nohy, sa nevzdali a išli za svojím snom.


Mimoriadnosť tejto knihy tkvie v samotnom spracovaní témy. V tom, že na jednom mieste nájdete významné ženy z celého sveta. Nájdete tu matematičku, ale aj supermodelku. Niekoľko spisovateliek, političiek a aktivistiek. Z tých známejších osobností spomeniem pilotku Ameliu Earhartovú, spisovateľku Astrid Lindgrenovú, módnu návrhárku Coco Chanel, političku Evitu Perónovú, maliarku Fridu Kahlo, pedagogičku Máriu Montessoriovú.
Zoradené sú podľa abecedy, podľa ich krstných mien, takže ak chcete niektorú z nich v knihe vyhľadať rýchlejšie, musíte si pamätať celé jej meno, čo považujem za veľmi šikovný ťah autoriek. 


Informácie o týchto výnimočných ženách sú písané formou krátkych rozprávok, ktoré sa dobre čítajú, doplnené o ich nádherne ilustrované portréty od 60 rôznych ilustrátoriek. Autorkou dvoch ilustrácií je dokonca slovenka, grafička Martina Pauková žijúca v Berlíne.


Kniha je určená pre dievčatá od 8 rokov, avšak vďaka kratším textom je možné ju predčítať už od 5 rokov a neváhala by som ju čítať aj s chlapcami.


Má táto kniha nejaké negatíva? Určite áno. Koniec koncov ako každá kniha, ani táto nie je dokonalá. 
Čítala som názory, že dávať dievčatám za príklad pirátky (v knihe sú dve) alebo v niektorých prípadoch, arogantné správanie (architektka Zara Hadid) nie je správne. Autorky tejto knihy - Elena Favilliová a Francesca Cavallová urobili výber ženských osobností podľa seba. Je pochopiteľné, že čo človek to iný výber. I keď s niektorými menami nebudete súhlasiť, môžete to brať ako podnet na rozhovor so svojimi deťmi. Čo by boli ony schopné urobiť a čo už nie pre to, aby dosiahli svoj sen?
Ďalšia vec sa týka nie vždy presného prekladu, textových a štylistických chýb. Na internetoch sa to už riešilo. Čitateľa zarmúti keď v texte narazí na nepresnosť, no verím, že aj vydavateľa.


Mimi prijala Príbehy na dobrú noc pre rebelky s nadšením. Teší sa, že má konečne „dospelácku knihu“, zaujali ju ilustrácie aj samotné príbehy. Dievčatko moje veľmi túži viesť auto, vyžíva sa v jazde na autodrome, či rôznych elektronických autách určených pre deti a od malička brnká na tatovej gitare (posledné Vianoce sa dočkala svojej vlastnej, už na nej robí prvé pokusy), preto ma vôbec neprekvapilo, že najväčší dojem na ňu urobili články o rockerke, gitaristke kapely The Runaways, Joan Jettovej a o pretekárke Formuly 1, Lelle Lombardiovej.


Na zadnej obálke knihy sú vyjadrenia názorov na knihu od rôznych žurnalistiek. Mimi sa zakaždým nadúva pýchou a rozžiaria sa jej iskričky v očiach pri čítaní citátu od Taylor Pitmanovej z The Huffington Post:

Tieto príbehy na dobrú noc nehovoria o princeznách, ale o ženách, ktoré zmenili svet.

Skutočne, kniha Príbehy na dobrú noc pre rebelky povzbudí a dodá sebavedomie každej malej aj veľkej žene pri napĺňaní svojich odvážnych plánov.










Príbehy na dobrú noc pre rebelky
Elena Favilliová, Francesca Cavallová
Albatros, 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.


Linky použité v článku sú affiliátne. Ďakujeme za podporu!

Komentáre