Preskočiť na hlavný obsah

Ian Falconer: OLIVIE

Olívia je prasiatko. 
Má 6 rokov a 3/4.
Je to dynamo! 


Verí, že môže robiť čokoľvek. Každý deň vníma ako príležitosť vyskúšať nové veci. Má živú fantáziu, ktorá ju unáša za dobrodružstvom. Jej vystrájanie vedie k roztomilým nehodám.  A navyše je veľmi zábavná. Deti aj dospelí ju preto milujú.


Prvotina Iana Falconera o prasiatku menom Olívia, ktorá prišla na svet pred 15 rokmi. Príbehy tohto nezbedného, pozitívnou energiou nabitého prasiatka získali mnoho ocenení a pobavili milióny čitateľov v 40 krajinách sveta.
V naších končinách sa dajú žiaľ (a zároveň chvalabohu aspoň za to) kúpiť len dve knihy o Olívii v češtine, zvyšok zatiaľ iba v angličtine (napr. na www.bookdepository.com).


Olívia dokáže veľa vecí. Vie zaspievať 40 veľmi hlasných piesní, zbaviť sa svojho brata Jána, vyskúšať si všetko oblečenie zo šatníka, maľovať ako Pollock, ale najlepšie zo všetkého vie ako unaviť všetkých okolo seba.
Olívia tiež rada tancuje a sníva o tom, že jedného dňa sa z nej stane baletka. Nohy na to má.


Príbeh aj ilustrácie sú minimalistické. Ian Falconer sa rozhodol použiť čiernobiele obrázky príležitostne zvýraznené červenou farbou.





Mimi má Olivie veľmi rada. Spolu sa smejeme na lapajstvách, ktoré toto čiernobiele prasiatko stvára a veruže stvára kúsky, ktoré občas robí aj naša Mimi (napr. vyjednávanie koľko kníh večer pred spaním budeme čítať). A ja sa niekedy cítim ako Olíviina maminka.



OLIVIE
Text a ilustrácie: Ian Falconer
B4U Publishing, 2013


Komentáre