Preskočiť na hlavný obsah

Taras Prochasko: Kto nám z neba sype sneh?

Táto milá novinka z pera Tarasa Prochasko (u nás známeho skôr ako spisovateľa pre dospelých) a s rozkošnými ilustráciami Mariany Prochasko je o živote jednej krtkovskej rodiny z Bukovej hory, ktorú tvoria otec Ňufík, mama Ňufka a ich 13 detí. 


Príbeh začína narodením posledných detí v poradí, dvojičiek chlapčeka a dievčatka. Ňufíkovci si na menách svojich detí dávajú skutočne záležať a tak každé dostane meno podľa toho, čím sa odlišuje od ostatných. Meno, ktoré ho najviac vystihuje - Hundroš, Chlpáčik, Íverček, Tárajko, Škrečok, Čuško, Fifík, Chrápajko, Kričko, Mrnúšik, Chrumko - a dvojičky nie sú výnimkou, tie dostanú mená Ťapko a Mrnka. Mrnúšik sa síce ohradí, že od mrnkania je tam už on, ale mama Ňufka mu odpovedá: „Mrnka je predsa iné meno, dievčenské“. A tak je rozhodnuté.



V pôvabných príbehoch zažívame každodenné radosti a starosti chlpatých obyvateľov Bukovej hory. Malých čitateľov určite očarí, že novonarodené dvojičky tatko krtko nosí v najväčšom vrecku svojho kabáta, v ktorom majú všetko potrebné: perinky, fľašky s džúsom, vrecúško so sušeným ovocím, knižky a veľa iných potrebných vecí. A keď Čuško daroval Mrnke ďalekohľad a Fifík ukázal Ťapkovi skrytú dierku vo vrecku, zistili aký je ten svet veľký a zaujímavý!


Kniha je plná rôznych slovných hračiek, ktoré vás zaručene rozosmejú. Fifík s obľubou používa zvolanie: „Krtie fúzy, syr a múzy!“ Hundroš zas „Krupicašpagát!“ Od mamy Ňufky sa dozvieme ako vzniklo slovo marmeláda:
„Marmeleiro,“ povie z ničoho nič mama. „Tak sa po portugalsky volá strom, na ktorom rastú dule,“ vysvetľuje.
„Ahááá!“ ozve sa Tárajko. „A ako sa po portugalsky volá to ovocie?“
„Marmelo,“ mama ani na chvíľu nezaváhala.
„Ahááá! No to je dobré!“ vypytuje sa ďalej Tárajko, „a dulový lekvár?“
„Marmelada!“ zvolala so smiechom mama a ochutnala lekvár.


Ňufka je celkovo nevšedná mama, hrá na kontrabase, učí sa cudzie jazyky, pestuje orchidey a skáče na trampolíne. Jej heslo znie: „Život je prikrátky na to, aby som ho strávila len pri domácich prácach.“ Inšpirujúce, však maminy?


No aby ste si nemysleli, kniha Kto nám z neba sype sneh? nie je len o radosti a detských huncútstvách. Na konci dostanete odpoveď na hlavnú otázku, ktorá sa stala aj názvom tejto podmanivej detskej knihy, ale viete čo? Nebudem nič prezrádzať, odpoveď si prečítajte s deťmi sami. S Mimi sme si čítanie tejto knihy naozaj užili.







Kto nám z neba sype sneh?
Text: Taras Prochasko
Ilustrácie: Mariana Prochasko
Buvik, 2017

PS: Knihu si môžete kúpiť napríklad v Martinus.sk cez tento link, ktorý je affiliátny. Za podporu ďakujeme!

Komentáre