Preskočiť na hlavný obsah

Oldřich Růžička: Príbeh Auta

Mimi je chorá, práve spinká a tak som si povedala, že napíšem pár slov o novinke z dielne Albatrosu Príbeh Auta. Napísal ju Oldřich Růžička a ja musím hneď na úvod uviesť, že mám rada jeho encyklopédie pre deti. Píše ich pútavým a hravým spôsobom, pri ich čítaní nehrozí nuda deťom ani dospelým.


A presne taká je aj encyklopédia Príbeh Auta. Pútavá, hravá s vtipnými vsuvkami v podobe komiksov a vymyslených reklám, vďaka ktorým si deti informácie v nej obsiahnuté zapamätajú naozaj ľahko. Oficiálne je odporúčaná od 6 rokov, no Mimi je živým dôkazom, že ju môžu čítať aj mladšie detičky (a dievčatá), kľudne od 3 rokov. Takže ak máte doma malého milovníka/milovníčku áut, smelo do nej. 


Čo v knihe nájdete? Všetko od vynájdenia kolesa až po najrýchlejšie autá súčasnosti. Že na paru nefungovali len vlaky, ale aj autá, no v prípade áut to bolo trochu ťažkopádne riešenie. A tak rôzni vynálezcovia hľadali ako autá zmenšiť a zrýchliť až sa dopracovali k spaľovaciemu motoru. V knihe je celý jeho princíp zrozumiteľne popísaný a znázornený.


Spaľovací motor začal revolúciu v automobilovom priemysle. Konštruktéri vymýšľali, majstrovali, šperkovali, ľudia si pomaly zvykali, že na cestách nie sú už len vozy ťahané koňmi, ale aj autá, tie boli stále menšie a praktickejšie. A potom začala honba za rýchlosťou. 


Pre bežného smrteľníka je však formula na nič. Niekto potrebuje odviezť veľký náklad, iný zaparkovať na malom priestore, takže Príbeh Auta pokračuje rozdelením áut na rôzne typy, pozriete sa z čoho sa také auto skladá a na ďalšie vynálezy, ktoré zmenili automobilizmus (napr. pneumatiky, ŠPZ, klimatizácia, airbag a iné) do dnešnej podoby.






Príbeh Auta
Text: Oldřich Růžička
Ilustrácie: Tomáš Pernický, Kateřina Makaloušová
Albatros, 2017


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.


Komentáre

  1. Odpovede
    1. Čo Ti poviem, zaujala aj mňa a to som človek, ktorý rozoznáva autá len podľa farby :-D

      Odstrániť
  2. Ooo, o kolko viac penazi by som mala... a o kolko viac miesta v polickach, keby som Ta nebola spoznala! Musis stale taketo tromfy vytahovat?! ...mimochodom, nie je nieco take aj o lietadlach? 8-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-D :-D :-D Sa tu smejem na Tvojej správe a vieš čo? Niečo je a mám to akurát na ceste. Aká som? :-P

      Odstrániť

Zverejnenie komentára