Preskočiť na hlavný obsah

Katarína Eliašová: O Evičke

S Mimi sme dostali možnosť prečítať si novinku, knihu príbehov založených na princípoch kontaktného rodičovstva a rešpektujúceho prístupu, O Evičke od autorky Kataríny Eliašovej.


Priznám sa, že keď sa mi Katka ozvala a poprosila ma o recenziu, nemala som o kontaktnom rodičovstve a rešpektujúcom prístupe ani šajnu. Mimi doma vychovávame intuitívne, bez nejakých špeciálnych kníh a postupov. Povedala som si však, že si knihu prečítam, už len z čistého záujmu a ako vždy som bola zvedavá aj na názor našej malej čitateľky.


O Evičke som si najprv prečítala sama, najmä preto, že autorka v úvode uviedla, že sú v nej kurzívou vyznačené myšlienky maminy malej Evičky, ktoré môžeme deťom prečítať, no nemusíme. Ako cítime. Ja som cítila, že asi nebudem chcieť, tak som si ju teda najprv preštudovala bez Mimi (Akurát to potrebujem, aby Mimi vedela ako pri jej vychovávaní rozmýšľam, že prečítať deťom, no určite!).
Už pri čítaní prvého príbehu O ceste na trh som si uvedomila, že to, čo doma praktizujeme na Mimi dá sa nazvať kontaktné rodičovstvo a rešpektujúci prístup, takže môj názor bude nakoniec z pozície vyznávača tejto výchovy. 


Ako ste už iste pochopili, O Evičke je kniha plná príbehov o jednej reálnej Evičke a jej mamine, o ich spoločnom fungovaní. V príbehoch je zachytený bežný život a situácie dôverne známe snáď všetkým deťom a ich rodičom a akýsi návod na to ako tieto situácie riešiť tak, aby bol stále zachovaný láskyplný vzťah medzi dieťatkom a rodičom. 
Napriek naozaj milým príbehom ma trochu pri čítaní dráždilo, že sú napísané ako ideálny stav. Maminka vie za každých okolností ako reagovať, čo Evičke povedať, vie si priznať chybu. Doslova osviežujúco na mňa zapôsobila reakcia otecka v predposlednej kapitole O smútku a zlej nálade, v ktorej Evičke povedal, že je škaredá. Bolo pre mňa oveľa zaujímavejšie sledovať ako sa zachovať po prešľape (keďže každý rodič ich robí a potom si ich vyčíta) ako čítať príbehy kde sa každý správa ideálne.


V knihe nájdete témy ako prvá návšteva zubára, nástup do škôlky, spoločné spanie, narodeniny, Vianoce, choroba, nástup maminy do práce a pod. (spolu 11 dobre vybraných tém, aj keď...chýbajú mi medzi nimi dve: príchod bábätka na svet a súrodenecké zhody-nezhody, no to si zrejme budeme musieť najprv počkať až bude mať malá Evička súrodenca). 
Ak vaše deti rady čítajú knihy o Barborke alebo Terke, bude sa im páčiť aj O Evičke. 


S deťmi knihu nemusíte čítať kapitolu po kapitole, tie na seba ničím nenadväzujú, kľudne si môžete vybrať napríklad len O zúbkoch ak idete s dieťatkom na návštevu k zubárovi a chcete, aby si vedelo predstaviť čo ho tam čaká.


Okrem výberu tém sa mi páči, že za ilustrátorov si autorka Katarína Eliašová vybrala deti. Výsledok je veľmi milý. Mimi zaujali všetky obrázky.
Už menej sa mi páči rozloženie textu a ilustrácií. Autorka uvádza, že kniha je určená pre deti vo veku od 2 do 6 rokov. Objem textu na stranu však pre 2-3 ročné deti, ktoré ešte neudržia pozornosť na dlhší čas, nie je prispôsobený, čo je z môjho pohľadu veľká škoda keďže témy knihy sú najaktuálnejšie práve pre túto vekovú skupinu. Viac by sa mi páčilo ak by príbehy vyšli vo forme 11-tich tenších kníh s veľkými ilustráciami a pár riadkami textu na stranu (tzv. bilderbuch alebo picture book).


Samotný text je tiež trochu neprehľadný. Dialógy medzi malou Evičkou a maminou nie sú vizuálne oddelené, niekedy som hlasom mamičky čítala Evkinu pasáž a opačne. Skrátka som sa v tom množstve úvodzoviek idúcich po sebe miestami stratila. Inak jazyk je použitý priam hovorový, takže je ľahko pochopiteľný aj pre malé dieťa. Najlepšie vyznieva v kapitole O príprave na narodeninovú oslavu, v ktorej ide mamina piecť Evičke mrkvovo-čokoládovú tortu a tá jej chce pomáhať. Mamina sa pýta: Čo myslíš, čo budeme potrebovať?" a Mimi jej odpovedá, ani nemusím čítať: „Mrkvu a čokoládu" a pokračuje návodom ako ju asi budú piecť. V tomto je kniha skvelá, pri čítaní máte pocit, že Evička s maminou sedia vedľa vás a vediete s nimi rozhovor.


O Evičke by som však neodporúčala len pre deti. Odporúčam ju najmä pre budúcich rodičov a rodičov tých najmenších. Táto kniha im pomôže vidieť pohľad na situáciu zo strany dieťaťa, jeho túžob (veď prečo by si dieťatko nemohlo vybrať čo si ráno oblečie alebo z akého riadu bude jesť tak ako my dospelí) a strachu (z lekára, škôlky, či aj obyčajnej snahy rodičov dieťatko nasmerovať do spinkania vo svojej izbičke, keď na to ešte nie je pripravené). Takže ak hľadáte vhodný dar pre niekoho blízkeho, kto je v očakávaní alebo si chcete urobiť radosť sebe, neváhajte a siahnite po knihe O Evičke. Dá vám viac ako hociktorá iná kniha o výchove.




O Evičke
Text: Katarína Eliašová
Ilustrácie: deti
Sovička, 2017

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem autorke knihy O Evičke, Kataríne Eliašovej. Ak by ste chceli vedieť viac o vzniku knihy, pozrite oficiálnu FB stránku O Evičke

Komentáre

  1. Tiez som po knihe poškuľovala, kontaktné rodičovstvo mi je sympatické. Keď som očami prebehla po fotkách, tiež ma zarazilo to množstvo textu. Tak teraz neviem, ale asi ju kupim teda sebe 😄

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kúp, kúp a vyskúšaj čítať aj s dcérkou, odporúčam prečítať si tému, ktorá bude aktuálna a uvidíš. Moju prvý príbeh o ceste autobusom nudil, no príbehy o spinkaní a narodeninách úplne žrala 😊

      Odstrániť

Zverejnenie komentára