Preskočiť na hlavný obsah

Ester Stará, Milan Starý: Koho sežere vlk?

Dnes tu mám pre vás lahôdku. Novinku od manželov Starých. Máme ju len pár dní a aj keď radšej píšem o knihách, ktoré sú overené časom (rozumej: čítame ich aspoň pár týždňov) a môžem ich teda bez najmenšieho zaváhania odporúčať, pri knihe Koho sežere vlk? musím urobiť výnimku. Pretože sme si ju celá rodina obľúbili od prvého čítania.


Áno, je po česky. A čo? Kašlite na to! Táto kniha by mohla byť aj po japonsky a vôbec by to nevadilo. Tu je tvorcom príbehu dieťatko. A každý, kto má fantáziu.


Maminy, čítanie Koho sežere vlk? prenechajte tatinom. Urobte experiment. Potrebujete naň: dieťa/deti, tatina, knihu Koho sežere vlk?, všetko dáte do jednej miestnosti a necháte tomu pár minút. Výsledok? Výbuchy smiechu a bláznoviny. 

Tým nechcem povedať, že maminy sa nesmú zúčastniť, ale viete ako to s nami maminami je. My čítame knihy pekne písmenko po písmenku, vetu po vete, snažíme sa o nejakú tú edukáciu. Zato tatinovia sa textu vôbec nedržia, vymýšľajú si svoje vsuvky a vôbec,  s nimi je čítanie oveľa dobrodružnejšie.


Ale pekne po poriadku. Autorku kníh pre deti, Ester Starú, vám asi nemusím predstavovať. Je za úspešnými knihami ako Chrochtík a Kvikalka: Na cestě za blýskavým prasátkem, A pak se to stalo! a mnoho iných. 


Kniha Koho sežere vlk? je zameraná na rozvíjanie komunikačných schopností dieťaťa ako väčšina kníh Ester Starej. Obsahuje 7 rozprávok, ktoré pozná každý: O Červenej čiapočke, Budulínček, Perníková chalúpka, Ako dedko ťahal repku, Zvieratká a lúpežníci, O Otesánkovi (ako je to po slovensky?) a O neposlušných kozliatkach. Rozprávky sú vo forme maľovaného čítania, pričom dieťatko si môže vybrať z dvoch možností obrázkov a tak si príbeh nakombinuje podľa seba. Výsledkom môže byť klasická rozprávka ako ju poznáte alebo úplne vymyslená vtipnosť, pri ktorej sa zabaví celá rodina. A pssst, poviem vám ešte jednu tajnosť, ktorú som odpozorovala pri realizovaní vyššie spomenutého experimentu u nás doma. Pri čítaní tejto knihy sa vôbec nemusíte držať textu. Môžete ho dokonca úplne odignorovať, čítať" len obrázky a vytvoriť si tak zakaždým originálny príbeh, ktorý sa na ten pôvodný ani len nepodobá. Nuž čo, v tomto sa na nášho tatina vôbec nechytám... 


Jaaaj a skoro by som zabudla. Každá rozprávka v knihe začína ilustrovanou, celofarebnou dvojstranou plnou zábavných nezmyslov. Na záver sa nachádza zoznam použitých obrázkov vo forme slovíčok, keby dieťatko niektorý z obrázkov nevedelo pomenovať.





Koho sežere vlk?
7 pohádek jak je znáte i neznáte
Text: Ester Stará
Ilustrácie: Milan Starý
65. pole, 2017



Link použitý v článku je affiliátny. Ďakujeme! 





Komentáre