Preskočiť na hlavný obsah

Christian a Fabian Jeremiesovci: Paľko a Paťko

Hľadacio-obrázkové knihy slávia u nás úspech, tučniaci tiež a preto ma zaujala novinka vydavateľstva Fragment: Paľko a Paťko s podtitulom Veľká oslava u tučniakov.


Napriek očakávaniam som zo začiatku mala, kým mi kniha neprišla poštou domov, trochu obavy. Nebudú to len digitálne naklonovaní tučniaci? Pretože nie je obrázková kniha ako obrázková kniha a niektoré sú práve preto veľmi slabé.
Po zbežnom prelistovaní sa moje obavy rozplynuli a po podrobnom spoločnom čítaní s Mimi som z knihy nadšená.


Prvotina bratov Christiana a Fabiana Jeremiesovcov je bláznivá a plná absurdít (pre mňa najväčšia je hneď na začiatku v hale domu kde tučniak-bača pasie ovečky na telefónnej búdke, v ktorej sa iný tučniak sprchuje, samozrejme obkolesení hordou príbuzenstva páchajúcich ďalšie šialenosti).
Tučniaci sú prosto všade. Aj na miestach, kde by ste ich nečakali a stvárajú veci, na ktoré treba mať veľkú dávku fantázie. Smiať sa budete od prvej stránky po poslednú.


Ako už sám názov napovedá, hlavnou témou knihy je oslava. Paľkova babička má narodeniny, preto si domov pozvala všetkých príbuzných. V tom chaose však stratila kostým na večerný maškarný bál. Paľko sa ponúkne, že jej ho pomôže hľadať. Pripojí sa k nemu jeho nový kamarát Paťko - krokodíl, ktorý sa práve so svojimi rodičmi nasťahoval do susedného domu. 


Autori knihy si na svojich malých čitateľov vymysleli úlohu. V každej miestnosti domu a na záhrade spolu s Paľkom a Paťkom majú hľadať niektorú časť babičkinho kostýmu. Neberte to však tak, že nájdením kostýmu sa zábava končí. Práve naopak. To je len rozcvička na zahriatie pre tých, ktorí s týmto typom kníh ešte nemajú skúsenosť.


Pri listovaní máte pocit, že ani jeden tučniak nie je rovnaký (Pamätáte moje obavy na začiatku, že budú len digitálne naklonovaní? Aké smiešne!), no po podrobnom preskúmaní zistíte, že niektoré postavičky nájdete na viacerých stránkach v rôznych situáciách. A to teraz nemám na mysli tetu Esmeraldu, strýka Karola a čistiaceho robota Čistilka (toho si Mimi obzvlášť obľúbila). Tých vám autori predstavia už na predsádke a môžete ich hľadať v knihe, tiež sú zakomponovaní do úloh súvisiacich s hľadaním babičkinho kostýmu.


Okrem tučniakov si môžete všímať rôzne špagátiky, káble a hadice. Vinú sa miestnosťami, pomedzi tučniakov, spájajú veci nespojiteľné a zaručene vás pobavia.


Tiež môžete nájsť lienky, dážďovky, myši, či rôzne iné hávede, sem tam sa mihne ufón. Za jedným oknom dokonca vidieť Paťkovu rodinu ako sťahuje nábytok do svojho nového domu. 



Paľko a Paťko. Veľká oslava u tučniakov. je skutočne na detaily bohatá kniha čo zaručuje hodiny zábavy a že pri každom ďalšom listovaní v nej nájdete vždy niečo nové.
My ju máme položenú v obývačke na sedačke, Mimi si ju podchvíľou berie do rúk a zahĺbi sa tak, že ani nevieme o dieťati. Skvelé ak si s manželom potrebujeme v kľude niečo dokončiť. Smiech, ktorý sa ozýva spoza stránok nás však nenechá dlho chladných. Zvedavosť nás vedie k Mimi a ani sa nenazdáme už aj spoločne pozeráme čo zas tí tučniaci stvárajú.



Chorý tučniak leží s teplomerom v zobáčiku.

Tu raňajkuje v nočnej košeli.

Adam a Eva.

Tentokrát jablko nemá až taký úspech. Nájdete aj tu Adama a Evu? :-)

Donchuanský tučniak...

...nemá šťastie v láske :-)

Speváčka s klávesistkou svojou hudbou ničia jedného z návštevníkov...

...a aj doslova :-) Plus všímajte tie myši.

Tučniakovský Tarzan...

...lieta kade tade.

Prečo tučniak v safari klobúku nevie poliať kvietok?

Kozmonaut, či balón?



Paľko a Paťko
Veľká oslava u tučniakov
Christian a Fabian Jeremiesovci

Fragment, 2016



Za poskytnutie recenzného výtlačku krásne ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.


Komentáre

Zverejnenie komentára