Preskočiť na hlavný obsah

Pavel Čech: Dobrodružství pavouka Čendy

Dobrodružství pavouka Čendy je komorný príbeh o malom pavúkovi, ktorý žije v starých kukučkových hodinách v opustenom dome na okraji mesta.


Čenda trávi dni tým, že opravuje a udržiava v chode kukučkové hodiny, vyháňa z nich červotočov, číta knihu o Tarzanovi (veľa sa pri tom nachodí, Mimi to dosť zaujme a premýšľa o tom) a rojčí o lese za mestom, v ktorom podľa jeho predstáv žije veľa múch a pavúkov.


Aké by to boli kukučkové hodiny bez kukučky? Samozrejme v nich spolu s Čendom žije drevená kukučka, ktorá je obzvlášť hrdá na to, že za celé tie roky sa nikdy neomeškala ani nezakukala predčasne. Čenda sa na ňu často hnevá a vyčíta jej, že mu plaší muchy.


Tieto pokojne plynúce dni naruší zamaskovaný zlodej. Čenda je akurát hlboko začítaný do príbehu o Tarzanovi a tak si nevšimne, že si zlodej na neho berie noviny. Kukučka si cez medzierku v hodinách splašene uvedomí, že s Čendom môže byť za chvíľu amen. Čo robiť? (Na tomto mieste už Mimi vzrušene kričí: Kukaaaaaaj!) Kukučka môže zakukať až o tri minúty. Veď je tak hrdá na to, že vždy kuká načas. Nakoniec svoj vnútorný boj vybojuje a vydá zo seba škrípajúce, hrôzu naháňajúce zakukanie. (Dva červotoče z toho klepne pepka.)


Zlodej na pavúka zabudne a začne si obzerať hodiny. Za koľko by ich mohol predať? Na stene zbadá kľúčik a rozhodne sa hodiny natočiť. Točí ním tak dlho až z hodín vystrelí pružinka a trafí ho do nosa. Zlodej sa vydesí a upaľuje z domu preč. 


Nastane ticho. Hodiny prestanú tikať. Mimi je smutná.


A akoby to nestačilo, prídu stavebné stroje, robotníci a dom začnú búrať. Dom sa otriasa, začnú pukať steny, zo stropu padne luster. Rýchlo preč! Lenže kukučka je k hodinám prichytená matičkou. Čenda ju chce uvoľniť, napína celé telíčko (Mimi priam vidí ako sa mu trasú nožičky) až sa mu podarí maticu povoliť, vysadne rýchlo kukučke na chrbát, tá roztiahne krídla a vzlietne. Práve včas! (Mimi si vydýchne.)


Čo dodať záverom? Kniha Dobrodružství pavouka Čendy je skvelá plná dobrodružstva a napätia. Pavel Čech vás dostane svojimi ilustráciami, pri tvorbe ktorých využíva napríklad aj obyčajnú gázu. Vtiahne vás do deja a už nepustí až kým nedočítate posledné písmenko v knihe. A keď sme už pri písmenkách, s textom sa tiež hrá. Raz slová na papieri skackajú, inokedy sa vlnia. 
Mám rada drobnosti, ktorými autor príbeh dotvoril. Ako napríklad keď pavúčik číta knihu o Tarzanovi a chce otočiť stranu. Človek priam cíti ťažobu papiera a Čendovu námahu. Muchy, ktoré začnú koktať po tom, čo ich kukučka vydesí svojim hlasným kukaním sú vtipnými vsuvkami rovnako ako červotoče robiace diery do starých hodín.


Dobrodružství pavouka Čendy majú len jednu chybu. Že sú spolu tri diely a druhý sa nedá zohnať.







Dobrodružství pavouka Čendy
Text a ilustrácie: Pavel Čech
Petrkov, 2014

Komentáre

  1. kráááásna knižka. Pojinko ďakuje za milú recenziu a pekné fotografie. Pavel Čech ho ako autor veľmi oslovil. Čítal od neho jednu knižku bez slov - "A" (to je jej názov) a plánuje si zohnať viaceré. Vedela si, že pavúčik Čendy sa dočkal ďalších dvoch pokračovaní?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jj, viem, len dvojka je vypredaná :-( trojka čaká Mimi v skrýši :-) Ešte na ňu čaká aj O mráčkovi a O klíči sme už čítali. Každá jedna je skvelá :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára