Preskočiť na hlavný obsah

Pavla Šmikmátorová: Vieš, čo ješ?

V poslednom období sa nám doma nakopili samé skvelé detské knihy a ja by som si priala mať viac času, aby som o nich všetkých mohla napísať. Pretože som z nich nadšená. Pretože je z nich nadšená Mimi.


Jednou z nich je aj kniha Vieš, čo ješ?, ktorú napísala Pavla Šmikmátorová, ilustroval Libor Drobný a jedlá do nej pofotila Michala Šmikmátorová. Pôvodne som si myslela, že na ňu má Mimi čas. Odhadovala som, že je určená pre deti na prvom stupni základnej školy. 
Pred nejakým časom sme s Mimi čítali knihu o ľudskom tele a ona si ešte teraz hocikedy spomenie na to, že ľudia, ktorí fajčia cigarety majú čierne pľúca. Keď ide po ulici okolo niekoho s cigaretou v ruke, tak si pred ním ostentatívne zapchá nos a vraví, že nechce mať z toho dymu čierne pľúca. 
Na zdraví teda Mimi záleží, preto som si povedala, že jej trošku znechutím jej obľúbené raňajkové jedlo - párky :-D a knihu som Mimi prečítala.


Kniha Vieš, čo ješ? je plná zaujímavých informácií o tom ako sa vyrábajú nezdravé jedlá (napr. údeniny, tavené syry, sladké pečivo, rybie prsty, mrazená pizza, instantné polievky, hamburgery, čipsy a iné). Deti sa tiež dozvedia ako škodia ich malým telíčkam, koľko cukru a chémie obsahujú a nakoniec si podľa jednoduchých receptov môžu pripraviť zdravšiu alternatívu. Na konci knihy nájdete zoznam neškodných a nebezpečných éčok, ktorý vám pomôže pri nákupe potravín v obchode.


Nečakajte však žiadne nudné poučovanie, ktoré by deti nebavilo čítať. Informácie sú podané vtipným a pútavým spôsobom. Môžu za to najmä komixové časti, v ktorých je názorne ukázané ako sa nezdravé jedlá vyrábajú a ako škodia našim orgánom. Vďaka nim je možné knihu čítať už s oveľa mladšími deťmi a tak im nenásilným spôsobom vštepiť zásady zdravého stravovania.



V knihe tiež nájdete naozaj nechutné fotky nezdravých jedál a veeeľmi lákavé fotky zdravých alternatív aj s jednoduchými receptami, ktoré deti zvládnu pripraviť samé alebo len s malou pomcou dospelých.


Vieš, čo ješ? má desať kapitol, každá kapitola je venovaná inému ľudskému orgánu a začína sa rozhovorom medzi orgánom a pani doktorkou Nebolítovou, z ktorého sa dozvedáme, čo ktorý orgán trápi a čo je príčinou jeho problému. 
Tieto úvody spolu s komixami musím Mimi aj niekoľkokrát denne čítať. A to som sa zo začiatku obávala, že keď jej znechutím jej obľúbené jedlo, na knihu zanevrie. Stal sa však pravý opak, Mimi si knihu naozaj obľúbila (Vieš, čo ješ? dokonca čítame večer v posteli pred spaním namiesto rozprávkovej knihy). 



Pri každej príležitosti Mimi druhým hovorí čo je zdravé a čo nie. Najviac ju fascinuje výroba červéného farbiva E120 alebo tiež karmínu, ktorý sa získava z odporných červených chrobákov. Podľa očakávania veľký dojem na ňu urobila výroba párkov (uvidíme či si v najbližšej dobe nejaký dá) a ešte väčší výroba fast foodových kuracích nugetiek (tá je trošku morbídna, ale bohužiaľ, s kurencami sa nik nemazná keď idú na jatky). Teší sa, že si robíme domáce hamburgery, pretože keď videla proces spracovania mäsa, z ktorého sa potom vyrábajú mrazené polotovary...



Tiež v nej zarezonovala informácia, že keď tehotná žena zje veeeľa, veľa čipsov, pre ňu a jej nenarodené bábätko je to rovnaká záťaž ako keby si zapálila cigaretu. Samozrejme pri každom nezdravom jedle, o ktorom čítame, nezabudnem Mimi opakovať ako veľa cukru, oleja a chémie obsahuje (chémiu pozná len tú, s ktorou čistím kúpeľňu a WC, tak ktovie čo si predstavuje :-D) a že bude tučná (vždy hodí kritické oko mojim smerom a pošťuchá ma prstom do môjho tučiku okolo pása, zatiaľ moje brucho zhodnotila ako malé, čo ma samozrejme teší aj keď to nie je pravda).


Čo dodať na záver? Kupujte, neoľutujete. Deti sa dozvedia niečo nové, budú premýšľať o jedle, ktoré vkladajú do úst a navyše sa pri čítaní zabavíte celá rodina.











Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.



Vieš, čo ješ?
Detská kuchárka bez nebezpečných éčok a chémie
Text: Pavla Šmikmátorová
Fotografie: Michala Šmikmátorová
Ilustrácie: Libor Drobný
CPress, Albatrosmedia, a.s., 2016


Komentáre

  1. Dobry den, viete mi na seba poslat e-mail a meno? Zaradili by sme vas do mailing listu blogerov. Dakujem.
    organizatorka sutaze Bloger roka, info@blogerroka.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára