Preskočiť na hlavný obsah

Jean Jullien: This is not a book

O interaktívnej knihe This is not a book od francúzskeho satirika a grafického dizajnéra Jean Julliena budem písať s nefalšovaným nadšením. Pripomína mi tvorbu iného Francúza, u Mimi a mňa veľmi obľúbeného, Hervé Tulleta, od ktorého máme doma už niekoľko kníh.


This is not a book je perfektná na rozvíjanie fantázie, rozviaže jazýček, deti si s ňou užijú kopec zábavy. Zámerom Jeana Julliena bolo, aby sa deti kreatívne zamýšľali nad vecami, s ktorými prichádzajú denne do kontaktu. A to sa mu skutočne podarilo.


Mimi si knihu od prvého okamihu zamilovala. Každý deň si ju „číta", stále ju má pri sebe. Vie sa s ňou zabaviť na dlhú dobu. Raz si zahrá na piáne (páči sa mi, že akože sleduje noty a chvíľu hrá pomalú melódiu, ktorú si aj nôti, potom zabúcha energicky do klávesov a spustí hlasný spev), inokedy vyberie niečo z chladničky (a pripraví mi raňajky, či obed a stále nechápe čo v chladničke robia kvety), pustí mi rozprávku na notebooku (oceňujem, že mi dá na výber, ktorú chcem vidieť), zalieta si s motýľom (máva stránkami knihy čo vytvára dojem, že motýľ lieta) alebo si dá knihu na hlavu a akože pod ňou stanuje (neváha založiť oheň a opekať si). Hrá sa na monštrum, ktoré všetko okolo seba žerie (po jedle mu nezabudne umyť zuby). Dosť sa vie nasmiať na stránke kde je zobrazený zadok (sem tam mu aj ťapne :-D) a jednoznačný úspech má predposledná dvojstránka, z ktorej sa dá vytvoriť domček (a do ktorého jej nerobí problém nanominovať sa) :-)


Kniha obsahuje 14 interaktívnych obrázkov, neobsahuje žiaden text (no o to viac budú deti pri jej prezeraní rozprávať) a tipovala by som ju pre chlapcov aj dievčatá od 2 do 4 rokov. 
Veľmi sa teším, že som knihu This is not a book objavila a po autoroch ako Hervé Tullet a PatrickGeorge sa u nás aj Jean Jullien zapisuje medzi topku detskej knižnice :-) 











This is not a book
Jean Jullien
Phaidon, 2016



Komentáre

Zverejnenie komentára