Preskočiť na hlavný obsah

Annie M. G. Schmidt: Špinuška

Ilustrácie: Fiep Westendorp

Verbarium, 2015


Anotácia

Že kto je Špinuška? Nuž, najšpinavejšie dievčatko na svete. Jej samej to až tak neprekáža, zato veľmi dobre vie, čo si želá mamička: aby sa jej aspoň raz v živote podarilo zostať čistou. Spolu so svojím psíkom sa naozaj snaží, ale vždy jej to čosi prekazí. Vôbec nemôže za to, že raz sa jej na hlavu vyleje vedro farby, inokedy ostrieka celú izbu paradajkovou polievkou či zaplaví polovicu mesta penou, keď sa pokúša očistiť od špiny.

Annie M. G. Schmidt, najznámejšia holandská spisovateľka pre deti, a jej dvorná ilustrátorka Fiep Westendorp sa vynikajúco dopĺňajú. V Špinuške, ktorá sa doma v Holandsku považuje za absolútnu klasiku, vytvorili pôvabné dielko, plné láskavého humoru, čo zaručene zaujme aj naše deti. Annie M. G. Schmidt sa za svojho života považovala za skutočnú kráľovnú krajiny, niet hádam ani jediného Holanďana, ktorý by nevedel zarecitovať aspoň pár veršov z jej diela. Keď jej v roku 1988 Astrid Lindgrenová odovzdávala cenu H. Ch. Andersena, zvolala: "Annie, I love you so much, where have you been all my life?" (Annie, tak vás mám rada, kde ste doteraz boli?).


Špinuška od Annie M. G. Schmidt je najlepšia detská kniha, ktorú sme s Mimi v poslednom období čítali. Veľa sa pri nej spolu smejeme. Čo smejeme! My sa pri jej čítaní priam od smiechu pučíme  :-)


Kniha má 95 strán a obsahuje 6 príbehov o Špinuške. Keď sme sa do nich pustili prvý krát, myslela som si, že prečítame tak 1-2 príbehy a Mimi bude unavená. Sama som bola napokon prekvapená, lebo celú knihu sme zhltli na jeden dych. Má rýchly spád, nenájdete v nej nudné pasáže, je plná humoru, detských lapajstiev a nádherných ilustrácií Fiep Westendorp.


Špinuška je dievčatko, ktoré je stále špinavé. Nevydrží byť čistá dlhšie ako pol hodinu. A tak musí ísť každú chvíľu do vane aj so svojim psom Babrošom, ktorý je zas stále zababraný.
Špinuška sa usiluje ostať čistá, no vždy jej to niečo prekazí. Raz jej padne na hlavu plechovka farby, inokedy zašpiní obrus a keď sa ho pokúša vyprať zaplaví celé mesto penou. Ostrihá sa dohola, uvarí mame paradajkovú polievku, ktorá skončí všade okolo len nie v hrnci a nakoniec sa vykúpe v žaburine.


Mimi už dlho kniha nechytila tak ako práve Špinuška. Čítali sme ju niekoľko večerov po sebe, hocikedy cez deň sme spomínali na niektoré pasáže a smiali sa. Trochu som sa obávala, či sa na Špinušku nezačne aj hrať a že by to malo neblahý vplyv na stav jej oblečenia. To sa však neudialo. Mimi chápe, že to čo sa na stránkach knihy deje, nie je úplne bežné a občas preto moralizuje, no najmä (a to je najdôležitejšie) sa dobre baví :-)







Komentáre