Preskočiť na hlavný obsah

Mária Nerádová: Kadiaľ vedie cesta, Kudy teče řeka

Harmonikové leporelá Kadiaľ vedie cesta a Kudy teče řeka, ktoré ilustrovala Mária Nerádová, vyšli tento rok na jeseň. Ide o obrázkovo-hľadacie knihy plné rôznych situácií. Napriek ilustračne bohatým stránkam, knihy pôsobia čisto. Ak máte dieťatko okolo roku-dvoch a podobný typ kníh ste s nimi ešte nečítali, budú leporelá Márie Nerádovej dobrý (a pekný) štart.

Kadiaľ vedie cesta 

z cestičky až na diaľnicu

Ilustrácie: Mária Nerádová

Text: Eva Obůrková

Albatros, 2015


Anotácia


Všetky cesty začínajú hlboko v lesoch. Najskôr zľahka našľapuj po cestičke, aby si nevyrušil zvieratká pri kŕmidle. Čoskoro prídeš k lesnej ceste, pri ktorej sa ťaží drevo. Potom uvidíš tichú vidiecku cestu, ktorá vedie do blízkej dediny. Za dedinou začína rušný svet nákladných áut a áut smerujúcich do mesta, kde sa viacúrovňová diaľnica spája s ďalšími miestami... Šťastnú cestu!

Keď si prečítaš celú knihu, budeš poznať aj najdôležitejšie dopravné značky. Leporelo si potom môžeš zavesiť na stenu ako obrázok, aby ruch cesty mohol prúdiť priamo v tvojej izbe!



Miška je už na tieto knihy trochu veľká. Priznávam bez mučenia, že som ich kúpila iba kvôli ilustráciám Márie Nerádovej.
Zatiaľ dostala len Kadiaľ vedie cesta a zvykne po nej siahnuť vtedy, keď sa hrá s autíčkami, slúži jej ako dráha. U nás je to teda skôr kniha na hranie a popri hre popozeráme pár obrázkov. Skúšam na ňu trochu dopravnú výchovu :-)






Kudy teče řeka

od pramene říčky až do širého moře

Ilustrácie: Mária Nerádová

Text: Eva Obůrková

Albatros, 2015


Anotácia

Teče poblíž vašeho domu řeka? A napadlo tě, kde začíná a kde končí? Rozlož si tuto knížku a můžeš její příběh sledovat od nenápadného pramene, který se nachází v lese či v horách, přes potůček, říčku, veletok a přehradu až do chvíle, kdy se stane součástí moře. Dozvíš se, jak postupně sílí, co se děje v jejím okolí, poznáš zvířata, která žijí ve vodě či v její blízkosti,
a samozřejmě také různá plavidla. Knihu si díky otvorům ve stránkách můžeš pověsit na zeď jako obrázek! Řeka pak poteče přímo ve tvém pokoji.


Kudy teče řeka sa mi zdá vydarenejšia. Zrejme je to témou. Deti sa hravým a nenásilným spôsobom oboznámia so životom rieky. Dozvedia sa čo to aj o zvieratkách, ktoré v rieke a jej okolí žijú. Napríklad, že volavka si vďaka dlhým nohám nenamočí perie keď loví ryby, že losos je ryba, ktorá žije aj v slanej aj v sladkej vode, že vydra vie výborne plávať aj potápať sa...
Zatiaľ vyšla len v češtine.





Komentáre