Preskočiť na hlavný obsah

Tove Jansson: Muminek a...

Argo, 2011



Myslím, že Tove Jansson a jej muminkov netreba predstavovať :-) 
A ak ste o nich naaahodou ešte nepočuli, kuk wiki https://translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Tove_Jansson&prev=search, je tam o nich pár zaujímavých info :-)

Príbehy o týchto severských trolloch, ktorí vyzerajú ako hrošíkovia, sa mi páčia už dlho. Ako dieťa som ich však nečítala. V knižnici som na nich nenatrafila a doma sme ich nemali. Až ako dospelá som sa o nich dozvedela. Mimi nepôjde v mojich šľapajách, nakoľko v tajnej skrýši na ňu už čaká 8 knižiek o muminkoch - všetky, ktoré u nás vyšli v slovenčine. Musí si na ne ešte počkať a ja s ňou, keďže sú pre trošku väčšie detičky, prvočitateľov. Neskrývam, že sa veľmi teším ako ich budeme spolu čítať :-)


Preto ma potešilo, keď som naďabila na tieto knihy o muminkoch, určené pre najmenších čitateľov. Písané sú podľa pôvodných príbehov, len s tým rozdielom, že sú obrázkové s pár riadkami textu. Vďaka nim sa už deti od 2 rokov môžu zoznámiť s touto milou rodinkou trollov. 
Majú len jednu chybičku - sú v češtine a vyšli len 3. V angličtine je ich oveľa, oveľa viac. Tak ak vás zaujmú... :-D

Muminek a noční dobrodružství



Muminek vymyslí výlet loďou na Opustený ostrov. Celá rodina Muminkovcov sa chystá, balí všetko potrebné aj nepotrebné a trvá im to tak dlho, až sa zotmie. Z výletu sa stane nočné dobrodružstvo. Muminkova sestra, slečna Ferka, zbadá v mori „niečo“. Je to poklad? Muminek sa vrhne do vody. Hladina sa za ním zavrie... Mimi spolu s posádkou lode napäto čaká kedy sa Muminek vynorí. Všetko však dobre dopadne :-)


Na tejto knihe na mňa najprv veľmi zmätočne pôsobil vzťah Muminka a slečny Ferky. Ako som písala vyššie, príbehy o muminkoch nepoznám a zoznamujem sa s nimi spolu s Mimi. Z tejto knihy som nadobudla pocit, že ide o vzťah dvoch zaľúbencov (nakoľko Muminek pomáha slečne Ferke vybrať šaty, potom loví pre ňu poklad a nakoniec mu ona pri ohníku zaspí na ramene), až neskôr som na internete vyčítala, že sú brat a sestra.





Muminek a narozeniny



Mám pocit, že táto kniha sa Mimi páči najviac zo všetkých troch. Bodaj by aj nie, keď je o narodeninách a darčekoch :-) Mne sa páči, že Muminek v nej od rodičov dostane "iba" básničku a gombík do zbierky. Muminek je však zo začiatku smutný, pretože sa chce priateľom pochváliť, aké narodeninové darčeky dostal, no tí na neho nemajú čas. Až na konci sa dozvieme, že to bolo len preto, lebo vyrábali darček pre Muminka. Všetko teda dobre dopadne a deň zavŕšia veľkou oslavou :-)






Muminek a sníh



Túto knihu sme s Mimi tuším čítali len raz alebo dva krát. Zo všetkých troch má najsilnejší príbeh. O priateľstve. Myslím, že Mimi ho ešte ťažko chápe, pri čítaní ho musím trochu zjednodušovať, vysvetľovať. Mimi sa zatiaľ najviac páči záver knihy, kde muminkovia aj so svojimi priateľmi pijú horúcu čokoládu a hrajú sa v snehu :-)







Príbehy o rodine Muminkovcov majú výchovný charakter, učia deti, čo je správne a čo nie, zobrazujú súdržnosť rodiny a silu priateľstva. A navyše - na konci každej knihy končí Muminek v posteli - rozhodne odporúčam všetkým malým špekulantíkom, ktorých je ťažké dostať večer do ríše snov :-)

Komentáre

  1. no teda, ako to zo som tieto prehliadla? super tip! tiez mam par komiksov odlozenych (kupovala som ich uz davno, cisto pre seba).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to teda netuším :-D V slovine tie komiksové nevyšli :-( Iba také románové a v nich je málo obrázkov, no i tak sa z nich teším :-)

      Odstrániť
  2. Mumínky mám velmi ráda, jak mají ten svůj svět a je jim tam hezky :-) Já mám skoro celou sbírku těch klasických psaných knížeček a pak hlavně všechny díly v komiksové formě. To je dokonalé!!! Z těchto dětských verzí mám jen tu Mumínek má narozeniny a docela se mi líbí, i když originál je originál. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) Tie komiksové majú také isté príbehy ako tie románové?

      Odstrániť

Zverejnenie komentára