Preskočiť na hlavný obsah

Henrik Hovland: Johannes Jensen má pocit, že je iný

„Niekto má chvost a niekto nie,” začal doktor Hora. „Jeden je taký, druhý onaký. Každý sme iní. Ja, napríklad, mám dosť veľké uši.”
…a tiež veľký nos, napadlo Johannesovi Jensenovi. Nepovedal to však nahlas. Len si to pomyslel.


Knižka, po ktorej som pokukávala veľmi dlho. Neviem prečo som si myslela, že je to kniha pre veľkáčov. Svojou myšlienkou osloví všetky vekové kategórie, veď každý z nás sa už niekedy cítil byť odlišný.


Johannes Jensen má pocit, že je iný. Má pocit, že je iný, keď raňajkuje, keď cestuje v autobuse do práce a cíti sa byť iným aj vo svojej kancelárii na daňovom úrade. 
Často leží v posteli dlho do noci s otvorenými očami a premýšľa, prečo je iný. Nechce byť iný. Je to preto, lebo nosí okolo krku veľkú červenú mašľu? Možno je to chvostom, pomyslí si a tak keď ide na druhý deň do práce, prilepí si chvost o brucho, aby ho ostatní nevideli. Spôsobí mu to však len samé problémy až skončí u doktora Horu. 
A doktor Hora má správny pohľad na život. Vďaka nemu si Johannes Jensen uvedomí, že byť iný je vlastne pekné.


Určite sa pýtate ako príbeh o Johannesovi Jensenovi, krokodílovi s červenou mašľou okolo krku, vníma naša 2,5 ročná Mimi.
Nuž, môžem s radosťou napísať, že toto je prvá kniha v jej živote, ktorú počúva od slova do slova. Nemusím nič skracovať, nemusím príbeh rozprávať vlastnými slovami. Počúva, prezerá stránku za stránkou, pýta sa, premýšľa. Ilustrácie sú jednoduché, no pútavé. Pre dieťa veľké oči a zuby Johannesa Jensena naozaj príťažlivé.








Henrik Hovland je nórsky spisovateľ a novinár, okrem kníh pre deti napísal aj dve pre dospelých. Vystriedal viacero povolaní, slúžil vo francúzskej cudzineckej légii, robil plavčíka na Aljaške aj vojnového reportéra vo viacerých konfliktoch po celom svete. 

Ilustrátorka knihy Torill Kove získala v roku 2007 Oscara za animovaný film The Danish Poet.

Nuž a ako to býva zvykom, dvojica Henrik Hovland a Torill Kove vytvorili viac knižiek o Johannesovi Jensenovi. Snáď sa dočkáme :-)






Johannes Jensen má pocit, že je iný
Text: Henrik Hovland
Ilustrácie: Torill Kove
Premedia Group, 2013



Komentáre